Waktu solat KL & yang sewaktunya:
Isnin , 28 Julai 2014,

Teguran cikgu bawa kejayaan

Masih segar dalam ingatan Tan Sri Muhyiddin Yassin bagaimana beliau menerima `peringatan' daripada guru Matematiknya ketika bersekolah dulu. »

Guru beri sentuhan masa depan murid

Seorang guru tidak hanya menyumbang ilmu pengetahuan kepada murid untuk menghadapi peperiksaan saja, tetapi memberi sentuhan terhadap masa depan mereka dan segala-galanya bermula di bilik darjah. »

Profesion perguruan jadi pilihan

Guru itu ibarat lilin yang membakar diri bagi menerangi diri setiap insan. Kata-kata ini cukup untuk menggambarkan betapa besarnya peranan yang dimainkan setiap guru. »

Mahu pupuk kesedaran murid

Kekecewaan melihat kurangnya kesedaran mengenai pemuliharaan alam sekitar di kalangan belia khususnya pelajar, menjadi pembakar semangat Wan Ahmad Azimi Wan Azmin, 32, untuk memilih kerjaya sebagai guru. »

Guru perlu kreatif tarik minat pelajar

Penerima Anugerah Tokoh Guru Kebangsaan tahun 2002, Datuk Nasriah Maghribi, 72, mengakui bahawa cabaran dihadapi warga pendidik dulu dan kini masih sama terutama dalam menarik minat murid untuk fokus bagi setiap subjek pelajaran di bilik kelas. »

Pendekatan kritis jana inovasi pelajar

Bercita-cita menjadi guru tidak lagi dilihat sebagai kerjaya tetapi lebih kepada pekerjaan membabitkan pendidikan berterusan yang diterima oleh guru kemudian disampaikan kepada murid menerusi kebolehan guru dalam mengadaptasi ilmu yang dipelajarinya ketika di universiti dan pengalaman sekeliling. »

Untuk sebarang pertanyaan mengenai iklan teks, hubungi muzainy@mediaprima.com.my untuk maklumat lanjut.