Bisnes
Terkini

Bursa Malaysia ditutup tinggi

By Admin 1 day ago
KUALA LUMPUR: Bursa Malaysia mengakhiri dagangan minggu ini dengan lebih tinggi pada Jumaat, didorong oleh peningkatan yang merentasi hampir semua papan terutama sektor perbankan.
Pasaran 1 day ago
Ringgit ditutup rendah berbanding dolar AS
Lain-lain (Bisnes) 1 day ago
Sejumlah 6.4 juta premis sudah diliputi rangkaian gentian optik
Lain-lain (Bisnes) 1 day ago
Perkembangan teknologi tingkat keperluan bakat digital
Popular
Pasaran
Bursa Malaysia ditutup tinggi
Ringgit ditutup rendah berbanding dolar AS
Bursa Malaysia dibuka lebih tinggi
Ringgit dibuka rendah berbanding dolar AS
Aktiviti ambil untung, Bursa Malaysia ditutup rendah
KUALA LUMPUR, 14 Okt (Bernama) – Bursa Malaysia susut ketika mengakhiri dagangan Khamis dengan indeks petunjuk utama menguncup sebanyak 0.49 peratus susulan aktiviti pengambilan untung selepas pasaran itu mencatat peningkatan selama tujuh hari berturut-turut.
Bursa Malaysia dibuka hampir tidak berubah
KUALA LUMPUR: Bursa Malaysia dibuka rendah pada Khamis berikutan aktiviti pengambilan untung membabitkan saham wajaran tinggi yang mencatat peningkatan baru-baru ini.
Ringgit dibuka lebih tinggi berbanding dolar AS
KUALA LUMPUR: Ringgit dibuka tinggi berbanding dolar AS hari ini berikutan momentum pembelian yang semakin baik bagi unit domestik itu.
Korporat
Maxis telco pertama sedia khidmat roaming 5G
BAT Malaysia raih anugerah tadbir urus syarikat dari MSWG
Lazada, Kerajaan Perak pacu PMKS menerusi inisiatif GLeMMER
TM pindah pelanggan unifi ke IP peribadi
Duopharma edar vaksin Sinopharm di pasaran Malaysia
KUALA LUMPUR: Syarikat farmaseutikal, Duopharma Biotech Bhd memantapkan lagi usaha vaksinasi COVID-19 di Malaysia dengan pengedaran vaksin Sinopharm COVID-19.
Sedania jalin kerjasama pemohon lesen bank digital Islam
KUALA LUMPUR: SEDANIA As Salam Capital Sdn Bhd (SASC) menjalinkan usahasama dengan FCA Capital Sdn Bhd, yang bakal memanfaatkan permintaan perkhidmatan kewangan syariah yang semakin meningkat dalam ekosistem teknologi kewangan (fintech) Islamik.
Ta Win cadang bangunkan kilang pancaran elektron di Melaka
KUALA LUMPUR: Ta Win Holdings Bhd (Ta Win), pengeluar produk tembaga bersepadu Malaysia, bercadang membangunkan kilang pancaran elektron milik swasta pertama di Malaysia.
Auto
PROTON perkenal rangkaian minyak pelincir
Angka Tan lancar pikap JMC Vigus Pro 4x4
Etiqa tawar rebat premium insurans hingga 30 peratus
JMC Vigus Pro bakal dilancarkan di Malaysia
Wajah baharu 'Raksasa' Ducati
KUALA LUMPUR: Ducati Malaysia memperkenalkan ‘raksasa’ serba baharu, Ducati Monster yang ditawarkan pada harga bermula RM69,900.
Ducati Malaysia lanjut jaminan tiga bulan
KUALA LUMPUR: Pemilik Ducati yang mana jaminan motosikalnya sudah tamat tempoh pada Ogos dan September, kini menikmati tempoh jaminan tambahan selama tiga bulan lagi.
Mitsubishi Triton catat rekod jualan bulanan tertinggi
KUALA LUMPUR: Model trak pikap Mitsubishi Triton mencipta sejarah apabila merekodkan jualan bulanan tertinggi bulan lalu dengan sejumlah 1,521 unit diserahkan kepada pelanggan.
Hartanah
Glomac sasar habiskan jualan Primrose dalam setahun
Kediaman bertanah masih jadi pilihan utama pembeli
LBS lancar Prestige Residence
Menyewa lebih relevan dalam situasi semasa
Harga tinggi halang B40, M40 miliki rumah
KUALA LUMPUR: Kajian Sentimen Pengguna Separuh Kedua 2021 PropertyGuru mendapati harga yang tinggi menjadi penghalang utama bagi pencari rumah walaupun empat daripada lima rakyat Malaysia berhasrat untuk membeli hartanah pada masa akan datang.
Projek CORE Residence @ TRX dapat sambutan
KUALA LUMPUR: Pembangunan hartanah pegangan bebas mewah, CORE Residence @ TRX yang dimajukan oleh CORE Precious Development Sdn Bhd mencapai kadar langganan 70 peratus untuk Menara 1 dan 2.
LBS kemuka tujuh cadangan Belanjawan 2022
KUALA LUMPUR: LBS Bina Group Bhd (LBS) mengemukakan tujuh saranan Belanjawan 2022 untuk memantapkan lagi pasaran hartanah tempatan sejajar dengan pemulihan ekonomi daripada kesan pandemik COVID-19.
Teknologi
Malaysia pasaran penting Xiaomi di Asia Tenggara
Malaysia miliki infrastruktur capai aspirasi digital
Pelan Celcom Business Suite kecualikan caj tiga bulan
Zuckerberg nafi Facebook abai keselamatan pengguna
Xiaomi 11T cetus ilham buat pencipta kandungan
SETIAP kali munculnya telefon pintar generasi baharu, rata-rata peminat teknologi pasti memberi tumpuan kepada reka bentuk dan spesifikasi utama peranti.
96.9 peratus liputan internet seluruh negara akhir 2022
BERA: Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia (MCMC) menyasarkan untuk meningkatkan tahap liputan internet kepada 96.9 peratus di seluruh negara pada hujung tahun 2022.
Vivo lancar model X70, X70 Pro
KUALA LUMPUR: Vivo secara rasmi melancarkan siri X70 telefon pintar fotografi profesional di Malaysia yang terdiri daripada X70 dan X70 Pro, sekali gus menandakan babak seterusnya dalam kerjasama pengimejan antarabangsa Vivo dengan ZEISS.
Usahawan
Tiga suami orang usahakan 'Darra White'
Sejumlah 37,415 usahawan 'gulung tikar' sepanjang tempoh pandemik
Belanjawan 2022: Cadang kaedah bantu PKS pulih
SUPERB bantu usahawan Bumiputera kembang perniagaan
Solarvest anjur program usahawan teknologi hijau
KUALA LUMPUR: Solarvest Holdings Bhd melancarkan Solarvest Innovation Lab 2021 (SIL 2021), program permulaan untuk memacu inovasi dan pembangunan keusahawanan di Malaysia dengan penekanan khusus pada tenaga boleh diperbaharui (RE), teknologi hijau dan teknologi kewangan (fintech).
Forum Perniagaan BH, REV Media inisiatif bantu usahawan
PETALING JAYA: Kegiatan ekonomi di Malaysia nyata terkesan setelah hampir dua tahun pandemik Covid-19 melanda dunia terutamanya terhadap perusahaan kecil dan sederhana (PKS).
MATRADE bantu 13 PKS Malaysia berkembang ke Indonesia
KUALA LUMPUR: Perbadanan Pembangunan Perdagangan Luar Malaysia (MATRADE) membantu 13 perusahaan kecil dan sederhana (PKS) dalam Misi Peningkatan Eksport (EAM) ke Surabaya, Indonesia untuk membantu mereka mengekalkan perniagaan dan operasi semasa pandemik.
Lain-lain (Bisnes)
Sejumlah 6.4 juta premis sudah diliputi rangkaian gentian optik
Perkembangan teknologi tingkat keperluan bakat digital
Malaysia dalam landasan sebagai nadi digital ASEAN
Kempen Jom ke Sarawak dilancarkan
Adaptasi digital bantu PKS buat keputusan cepat, tepat
KUALA LUMPUR: Pengadaptasian transformasi digital mampu membantu perusahaan kecil dan sederhana (PKS) membuat keputusan dengan lebih cepat dan tepat sekali gus meningkatkan jualan dan pendapatan mereka.
Usahawan perlu sedia terima pendigitalan perniagaan
KUALA LUMPUR: Usahawan perlu mempunyai perubahan minda yang mana mereka tidak boleh lagi mengambil sikap tunggu dan lihat, sebaliknya perlu turut berubah dan menerima pendigitalan dalam perniagaan, supaya mampu menghadapi persaingan dan meningkatkan kecekapan dalam operasi perniagaan.
Pendigitalan dengan mudah serendah RM1.30 sehari untuk PKS
BUKAN mudah untuk terus bertahan mengharungi cabaran ketika pandemik COVID-19 berlaku, lebih-lebih lagi apabila anda bergelar usahawan.