Bisnes
Terkini

Grab perkenal khidmat tempah bas, feri

By Admin 13 minutes ago
KUALA LUMPUR: Grab Malaysia melancarkan ‘Grab Intercity’, perkhidmatan yang memberi kemudahan kepada pengguna untuk membeli tiket bas dan feri di aplikasi Grab.
Korporat 43 minutes ago
Infineon labur RM8 bilion di Kulim
Pasaran 1 hour ago
Ringgit terus merosot, jatuh empat hari berturut-turut
Pasaran 1 hour ago
Sentimen pelabur jejas Bursa Malaysia
Popular
Pasaran
Ringgit terus merosot, jatuh empat hari berturut-turut
Sentimen pelabur jejas Bursa Malaysia
Bursa Malaysia didagang tidak menentu
Nilai ringgit terendah 27 bulan, 4.424 berbanding dolar AS
OPR dijangka naik lagi, ini penjelasan pakar
KUALA LUMPUR: Satu lagi kenaikan 25 mata asas (bps) untuk Kadar Dasar Semalaman (OPR) yang diumumkan oleh Bank Negara Malaysia (BNM) hari ini menunjukkan prospek ekonomi Malaysia yang positif, didorong oleh pengukuhan permintaan domestik dan pertumbuhan eksport yang kukuh, menurut MIDF Research.
Bursa Malaysia tutup Isnin depan
KUALA LUMPUR: Bursa Malaysia Bhd dan anak-anak syarikatnya akan ditutup pada Isnin, 11 Julai 2022, bersempena sambutan Hari Raya Aidiladha yang jatuh pada hari sebelumnya.
Nilai ringgit jatuh lagi
KUALA LUMPUR: Ringgit ditutup rendah berbanding dolar Amerika Syarikat (AS) hari ini bagi hari ketiga berturut-turut berikutan mata wang negara maju itu yang mengukuh, kata penganalisis.
Korporat
Infineon labur RM8 bilion di Kulim
Petronas Dagangan sasar buka 50 Cafe Mesra
Alliance Bank naikkan kadar pinjaman mulai 13 Julai
Jam pintar lasak Amazfit T-Rex 2 dilancarkan
TM perkenal syarikat perkhidmatan awan, Credence
KUALA LUMPUR: Telekom Malaysia Bhd (TM) melancarkan Credence, syarikat perkhidmatan awan dan digital dengan penumpuan kepada pengembangan keupayaan sektor perusahaan dan sektor awam dalam perjalanan transformasi digital.
Sukuk Bank Muamalat dapat sambutan pelabur
KUALA LUMPUR: Bank Muamalat Malaysia Bhd menerima sambutan memberangsangkan daripada pelabur pelbagai latar belakang, menerusi proses pelaksanaan penetapan harga Sukuk Murabahah Subordinat bernilai RM300 juta, baru-baru ini.
The Curve buka pasar raya premium Korea
PETALING JAYA: Boustead Properties Bhd menandatangani dokumen persefahaman (DoU) dengan K Ecomart Sdn Bhd, anak syarikat Korean Malaysia Trade (KMT) Group sebagai sebahagian daripada usahanya untuk mengembangkan kepelbagaian penyewa pusat beli-belah The Curve.
Auto
PERODUA yakin penuhi tempahan 200,000 kereta
PROTON mampu jual 150,000 unit kereta tahun ini
PROTON sasar keluar 180,000 enjin 1.5L TGDi setahun
Great Wall Motor tubuh operasi di Malaysia
PROTON catat jualan terbaik tahun ini
SUBANG JAYA: PROTON mencatatkan prestasi bulanan terbaik pada Jun yang merangkumi jualan domestik dan eksport sebanyak 14,787 unit, selari dengan usaha syarikat secara berterusan untuk menyelesaikan isu bekalan komponen.
Ducati Multistrada V4S 'Raja ADV' baharu
KUALA LUMPUR: Ducati Multistrada V4S baharu adalah antara motosikal pengembaraan lasak (ADV) dua kegunaan paling berkuasa yang terdapat di pasaran ketika ini, didatangkan dengan gabungan prestasi ekstrem yang hampir sempurna, keselesaan tertinggi, amat praktikal dan tahap teknologi yang tiada tandingannya.
Harga kereta kembali tanpa pengecualian SST
KUALA LUMPUR: Harga semua kereta baharu kembali kepada asal selepas pengecualian Cukai Jualan dan Perkhidmatan (SST) berakhir hari ini, dengan jangkaan kenaikan sehingga 10 peratus bagi model pemasangan tempatan (CKD) dan sekitar lima peratus bagi model import sepenuhnya (CBU).
Hartanah
Kenaikan OPR tidak jejas pasaran hartanah
Pasaran hartanah kurang memberangsangkan
Kempen beli rumah LBS tawar hadiah RM1.5 juta
Tropicana, Affin Bank bantu pembeli rumah
Inflasi: Jualan hartanah dijangka mendatar tahun ini
KUALA LUMPUR: Jualan hartanah bagi tahun ini dijangka berada pada paras yang sama seperti tahun lalu meskipun pasaran hartanah mendapat manfaat daripada pembukaan semula ekonomi, demikian kata penganalisis.
Pelabur hartanah beralih minat
KUALA LUMPUR: Minat pelabur berubah dan peralihan kepada pelaburan alternatif dijangka bertambah baik dalam tempoh dua hingga tiga tahun akan datang, demikian menurut Knight Frank Malaysia.
Pasaran hartanah perlu sokongan pembeli asing
KUALA LUMPUR: Pasaran hartanah tempatan memerlukan sokongan belian daripada pembeli asing untuk terus berkembang rancak pada masa akan datang.
Teknologi
Grab perkenal khidmat tempah bas, feri
Celcom perkukuh liputan rangkaian 4G
Amazfit T Rex 2 jam pintar baru aktiviti lasak ekstrim
Teknologi AI urus pengunjung Genting SkyWorlds
Sasaran 80 peratus liputan 5G mampu dicapai
KUALA LUMPUR: Ericsson dan Digital Nasional Bhd (DNB) berada dalam landasan kukuh untuk mencapai kira-kira 80 peratus liputan 5G di kawasan berpenduduk menjelang akhir 2024, dengan rangkaian itu kini disediakan di beberapa kawasan di Putrajaya, Cyberjaya dan Kuala Lumpur.
Amazfit perkenal jam pintar siri BIP 3
KUALA LUMPUR: Jam pintar pelbagai guna menawarkan pelbagai ciri-ciri tertentu kepada pembeli yang sudah pasti berhasrat untuk meneroka pelbagai ciri-ciri istimewa pada setiap model.
HONOR X9 5G, X8, X7 kelas premium, tahan lasak
Usahawan
Mustapa rasmi cawangan Richiamo Coffee di Menara Prisma
Program TUBE sasar jualan RM150 juta
Pernas salur RM8.3 juta bantu usahawan menerusi BIT
PM memartabatkan produk batik tempatan - Pengasas Raifili
Nexus Success Convention dihadiri lebih 1,000 usahawan
KUALA LUMPUR: Usaha syarikat Bumiputera, Eskayvie Sdn Bhd (Eskayvie) untuk membantu ummah menjana pendapatan sejak fasa pandemik COVID-19 hingga endemik tidak pernah terhenti.
Lebih 1.1 juta tudung MINAZ Hijab terjual sejak Ogos
KUALA LUMPUR: Jenama MINAZ Hijab yang diperkenalkan Ogos tahun lalu sudah terjual lebih 1.1 juta helai.Malah menerusi kempen diperkenalkan dengan mengetengahkan deretan artis tempatan seperti Kilafairy, Nora Danish, Nelydia Senrose dan terbaru Amyra Rosli, jenamaitu terus menambat hati ramai penggemar bawal kain kapas.
Hiasan Islami Jauhari serikan ruang kediaman
KUALA LUMPUR: Hanya jauhari yang mengenal manikam. Benar hanya yang arif dan pakar saja tahu menghasilkan hiasan dinding Islamik iaitu Seni Jauhari.
Lain-lain (Bisnes)
Panasonic guna sisa sawit Malaysia untuk teknologi papan litar
Rizab antarabangsa BNM berjumlah AS$109 bilion
Sri Lanka naikkan kadar faedah kepada 15.5 peratus
71 juta penduduk dunia jatuh miskin akibat inflasi
Tumpu usaha banteras rokok seludup
KUALA LUMPUR: Kerajaan harus memberi tumpuan kepada usaha membanteras rokok seludup dan bukannya memperkenalkan dasar tembakau baharu seperti melarang penjualan rokok dan produk vape untuk generasi akan datang, pembungkusan standard dan larangan mempamer rokok yang hanya akan mempercepatkan pertumbuhan rokok seludup, kata Persatuan Hotel, Restoran dan Kafe Kuantan.
Kos bahan binaan naik setinggi 18.9 peratus
PUTRAJAYA: Indeks Kos Bahan Binaan Bangunan (IKB) tanpa bar keluli dan termasuk bar keluli bagi semua kategori bangunan di Semenanjung Malaysia, Sabah dan Sarawak pada Jun 2022 meningkat berbanding tahun sebelumnya.
Jumlah penganggur semakin berkurangan
PUTRAJAYA: Jumlah penganggur di Malaysia terus mencatatkan penurunan kepada 637,700 orang pada Mei lalu berbanding 649,300 orang bulan sebelumnya, menjadikan kadar pengangguran terkini negara berada pada 3.9 peratus, demikian menurut Jabatan Perangkaan Malaysia.