Trending
Hartanah

Inflasi: Jualan hartanah dijangka mendatar tahun ini

KUALA LUMPUR: Jualan hartanah bagi tahun ini dijangka berada pada paras yang sama seperti tahun lalu meskipun pasaran hartanah mendapat manfaat daripada pembukaan semula ekonomi, demikian kata penganalisis.

RHB Research berkata, ketidaktentuan yang dicetuskan oleh tekanan inflasi, penyusutan ringgit dan potensi risiko kemelesetan di negara Barat akan menjejaskan pemulihan permintaan.

Ia juga menjangkakan tekanan kos akan berterusan sekurang-kurangnya sehingga akhir tahun ini dan isu kekurangan tenaga kerja tidak akan diselesaikan dalam tempoh terdekat memandangkan pelbagai sektor juga bersaing untuk bekalan tenaga kerja sebaik saja ia tersedia.

"Walaupun pelaksanaan sekatan pergerakan, jualan hartanah pulih dengan kukuh pada separuh kedua 2021, didorong juga oleh Kempen Pemilikan Rumah (HOC). Seperti yang dijangkakan, jualan hartanah merosot pada suku pertama 2022 selepas tamat tempoh HOC pada Disember 2021 berikutan kebanyakan pembeli mengemukakan pembelian mereka untuk menikmati faedah.

"Pada asas agregat, jualan hartanah suku pertama 2022 jatuh 28 peratus dari tahun ke tahun dan 34 peratus dari suku ke suku tahunan. Walaupun semua pemaju di bawah liputan kami masih mengekalkan sasaran jualan mereka, kami menjangkakan beberapa risiko penurunan menuju ke depan," katanya dalam nota penyelidikannya.

Mengenai marjin pemaju hartanah, RHB Research berkata, projek baharu mungkin akan menyaksikan marjin yang lebih tipis berikutan ketidakupayaan untuk menyerahkan sepenuhnya kos pembinaan tambahan kepada pembeli rumah.

Ia berkata, sesungguhnya, pemaju hartanah sudah mencatatkan penurunan marjin sejak 4-5 tahun yang lalu berikutan diskaun dan rebat yang ditawarkan untuk menyelesaikan inventori yang tidak terjual dan trend marjin itu dijangka berterusan.

"Walaupun lonjakan dalam kos bahan binaan dan kos tenaga kerja adalah lebih tinggi, kesan keseluruhan kepada pemaju akan lebih beransur-ansur berikutan beberapa kontrak telah diperoleh lebih awal," katanya.

Mengenai kesan kadar faedah kepada pasaran hartanah, RHB Research menjangkakan kesannya adalah secara beransur-ansur memandangkan kadar gadai janji semasa agak sederhana berbanding kadar pada lima tahun lalu.

Sebaliknya, ia berkata, kadar faedah yang lebih tinggi boleh menjejaskan pemaju hartanah yang mempunyai penggearan tinggi memandangkan tambahan dalam kos pinjaman mungkin akan menjejaskan lagi marjin pembangunan, dan seterusnya pendapatan.

Related Article