Trending
Korporat

Dana Rahmah usaha TNGD bantu B40 dilindungi insurans

KUALA LUMPUR: Orang ramai kini boleh mengambil bahagian menawarkan perlindungan insurans kepada golongan B40 dengan menderma kepada Dana Rahmah di e-dompet Touch 'n Go eWallet.

Dana Rahmah adalah hasil inisiatif oleh TNG Digital Sdn Bhd (TNGD), Allianz General Insurance Company Bhd (Allianz General) dan Yayasan Prihatin Nasional yang menjalin kerjasama strategik bagi menjayakan usaha berkenaan.

Ketua Pegawai Eksekutif TNGD, Alan Ni, berkata inisiatif itu direka bentuk untuk menyediakan jaringan keselamatan kepada kumpulan rentan dalam masyarakat, seperti individu yang kurang dilindungi insurans atau tidak menerima sebarang perlindungan yang sebahagian besarnya dalam komuniti B40, melalui usaha bersama antara ketiga-tiga pihak terbabit.

"Di TNGD, kami amat percaya untuk melayani individu secara adil dan mewujudkan impak positif yang ketara melalui produk kewangan yang boleh diakses. Misi kami adalah untuk menggalakkan keterangkuman kewangan dan kesaksamaan digital untuk semua, termasuk meningkatkan kebajikan mereka yang memerlukannya.

"Dengan inisiatif Dana Rahmah, kami memanfaatkan rangkaian pengguna untuk mengumpul derma dan keupayaan teknologi untuk memperjuangkan Tech 4 Good, dengan menyediakan perlindungan insurans kepada individu B40 yang kurang bernasib baik bersama-sama rakan kongsi kami," katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Bermula 20 November 2023, pengguna Touch 'n Go eWallet kini boleh menyertai Dana Rahmah dengan menderma terus kepada Yayasan Prihatin Nasional melalui eWallet mereka.

Permohonan untuk insurans juga akan disediakan terus melalui eWallet mulai Januari 2024.

Yayasan itu pula akan membantu dalam pemeriksaan untuk individu yang layak.

Sementara itu, Timbalan Ketua Pegawai Jualan Allianz General, Sazali Rahman, berkata usaha itu adalah selari dengan visi untuk mewujudkan sistem sokongan yang penting untuk komuniti dan syarikat telah mereka bentuk Kemalangan Peribadi Kumpulan Allianz4All, berharga hanya RM40 setiap pelan, memastikan pembayaran sehingga RM30,000 untuk kematian atau hilang upaya kekal akibat kemalangan.

Katanya, inisiatif itu bertujuan untuk mengumpul RM2.8 juta untuk menyediakan perlindungan kepada 70,000 individu yang layak.

"Rakyat Malaysia membelanjakan kurang daripada dua peratus daripada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) ekonomi negara untuk insurans selain nyawa. Ini menunjukkan terdapat jurang yang besar dalam perlindungan, terutamanya dalam segmen B40 atau kurang mendapat perkhidmatan dengan perbelanjaan insurans lebih rendah daripada purata.

"Kami gembira dapat mencapai persetujuan ini dengan TNGD dan Yayasan Prihatin Nasional. Ini secara langsung akan memberi kesan kepada mereka yang tidak mampu untuk membeli insurans," katanya.

Related Article