Trending
Amerika

Cuba rayu bantuan kawal kebakaran depoh bahan api

HAVANA: Cuba meminta bantuan untuk mengawal kebakaran besar-besaran di depoh bahan api, yang dicetuskan oleh panahan petir, menyebabkan sekurang-kurangnya seorang maut, 77 cedera dan 17 anggota bomba hilang.

Kira-kira 800 orang telah dipindahkan dari kawasan itu, menurut Mario Sabines Lorenzo, gabenor wilayah Matanzas barat, di mana bencana berlaku lewat kelmarin.

Tiga orang cedera parah, menurut akhbar rasmi Granma, dengan 15 yang lain dalam keadaan yang sangat serius atau sedang dirawat di hospital.

Presiden Cuba berkata, 17 anggota bomba hilang dan mereka 'yang paling hampir' dengan kebakaran di zon perindustrian Matanzas, sebuah bandar kira-kira 100 kilometer (km) di timur Havana.

"Cuba meminta bantuan dan nasihat daripada negara sahabat yang berpengalaman dalam bahan api untuk membantu memadamkan kebakaran," kata presiden itu dalam satu kenyataan.

Menteri Luar Negeri, Bruno Rodriguez, berkata 'dasar luar negara Cuba diaktifkan untuk menerima bantuan daripada negara-negara sahabat'.

Kedutaan Amerika Syarikat (AS) di Havana menyatakan 'takziah yang mendalam' dan berkata ia 'berhubung' dengan pegawai Cuba mengenai insiden itu.

"Sementara itu, kami ingin menjelaskan bahawa undang-undang AS membenarkan entiti dan organisasi AS untuk memberikan bantuan dan tindak balas bencana di Cuba," katanya.

AS telah mengenakan sekatan terhadap negara Komunis satu parti itu selama enam dekad.

Duta Besar Britain, George Hollingbery berkata, fikirannya tertumpu kepada mereka yang terjejas dan mereka yang bekerja untuk mengawal kebakaran itu.

Kebakaran berlaku selepas petir kelmarin menyambar sebuah tangki bahan api di depoh di pinggir Matanzas, sebuah bandar dengan penduduk seramai 140,000 orang.

Awal pagi semalam, api telah merebak ke tangki kedua, menghantar kepulan asap hitam yang besar ke langit.

Helikopter bekerja keras memadam kebakaran semalam, dengan ambulans, tangki air dan kren di tempat kejadian.

Anggota bomba yang keletihan berkumpul di loji, menunggu untuk masuk untuk mencari rakan seperjuangan mereka yang nampaknya tidak dapat melarikan diri dari letupan kedua.

"Kami merasakan letupan itu, seperti gelombang kejutan yang mendorong anda ke belakang," Laura Martinez, seorang penduduk La Ganadera, berhampiran zon bencana, memberitahu AFP. - AFP