Trending
ASEAN

Kebakaran kelab malam di Chonburi, korban terkini 15 orang

BANGKOK: Angka kematian akibat kebakaran kelab malam di Thailand meningkat kepada 15 orang, selepas seorang lelaki berusia 36 tahun meninggal dunia di Hospital Rayong, di sini.

Kematian terbaru itu disahkan oleh Sattahip Rescue.

Dalam kejadian 1 pagi semalam, seramai 13 pengunjung membabitkan sembilan lelaki dan empat wanita maut, manakala 35 yang lain cedera dalam kebakaran di kelab malam Mountain B yang sesak di wilayah Chonburi, tenggara ibu kota Bangkok.

Timbalan Pengarah Hospital Tentera Laut Queen Sirikit, Dr Nongluck Singhakowin, berkata 16 daripadanya cedera parah, kebanyakannya mengalami luka terbakar tahap tiga di lebih 60 peratus badan mereka dan masih menggunakan ventilator di unit rawatan rapi.

Menurut saksi, kebakaran bermula semasa persembahan muzik secara langsung, dengan penonton yang panik cuba melarikan diri melalui pintu depan apabila api merebak dengan pantas.

Video di media sosial menunjukkan asap hitam tebal berkepul-kepul muncul dari pintu ketika beberapa pengunjung dilihat berlari keluar dengan pakaian mereka terbakar.

Sementara itu, Komander Polis Daerah Chonburi, Pol Mej Jen Atthasit Kitchahan mengarahkan pemindahan segera lima pegawai kanan polis termasuk ketua di balai polis Phlu Ta Luang berikutan kebakaran itu.

Pemindahan itu didakwa berkaitan dengan kegagalan mereka bertindak ke atas kelab malam yang telah beroperasi secara haram.

Berikutan kebakaran itu juga, Ketua Pegawai Daerah Sattahip, Chatchai Sripoon, dipindahkan ke Institut Pembangunan Pentadbiran di bawah Jabatan Pentadbiran Wilayah. – BERNAMA