Hujung Minggu
Terkini

Benjolan petanda barah payudara

By Saadiah Ismail 4 hours ago
MENUNGGU sehingga ada simptom dan jarang melakukan rutin pemeriksaan sendiri antara faktor peningkatan kes kanser payudara di negara ini kerana sudah berada pada tahap lewat, iaitu membabitkan peringkat tiga dan empat (terakhir) sehingga sukar diselamatkan.
Lain-lain (Hujung Minggu) 7 hours ago
Penyu minta 'nyawa'
Sihat 1 day ago
Sebiji pil semahal beg tangan berjenama mewah
Santai 2 days ago
'Glamping' di Muzium Negara
Popular
Sihat
Benjolan petanda barah payudara
Sebiji pil semahal beg tangan berjenama mewah
Peluang hidup lebih lama, kurang belanja
Makanan 'berangin' punca sakit sendi
Cahaya biru gajet, punca kanak-kanak akil baligh awal, jejas kesuburan
PENDEDAHAN kepada cahaya biru daripada alat peranti atau gajet pada usia muda boleh meningkatkan risiko akil baligh awal dan merosakkan kesuburan mereka.
Rawatan kongenital jantung
MASALAH kecacatan atau kelainan struktur jantung yang wujud sejak lahir atau ditakrifkan sebagai kongenital, dikesan berlaku dalam lapan bayi bagi setiap 1,000 kelahiran di Malaysia.
Hubungan intim lebih nikmat bila sihat
Apakah definisi ‘seks hebat’ bagi pasangan berkahwin?
Santai
'Glamping' di Muzium Negara
'Glamping' dalam kebun sayur
Padang Koba tambah popular selepas jadi lokasi penggambaran Mat Kilau
Dangau Mak Ani jadi tumpuan pelancong
Sungai Atas Sungai
SUNGAI mempunyai fungsi tersendiri dan menjadi khazanah alam perlu dipelihara supaya dapat memberikan sebagai sumber air untuk kegunaan manusia, tanaman serta domestik.
Tidur berlapik kanvas di kebun kelapa sawit
SUDAH puas menginap di hotel bercuti bersama keluarga, kini ada anggota komuniti yang ‘mengubah angin’ dengan berkhemah di kebun kelapa sawit.
Tarikan baharu 'kaki seni'
SESUATU lokasi akan lebih ramai dikunjungi dengan adanya destinasi peranginan tanah tinggi, pulau, air terjun. taman tema atau tapak peninggalan sejarah yang popular.
Kembara
5 gua lokasi 'jin bertendang' kembali bernyawa
Redah 11 sungai, lalui denai berselut
Jualan cepat 'licin' di Pasar Terapung Sri Tanjong
Kayuh basikal beratus kilometer kibar Jalur Gemilang
Ekopelancongan unik di Tanah Lembap Setiu
Pelbagai tempat menarik dan unik tersedia untuk diterokai dalam negara ini. Penerokaan lokasi baharu bukan sahaja menghilangkan tekanan, malah aktiviti itu mampu memberi penambahan ilmu dan membuka minda khususnya berkaitan alam semula jadi.
5 lokasi Tapak Warisan Dunia terus unggul
SETIAP tahun, tanggal 7 Julai adalah ulang tahun Tapak Warisan Dunia di Malaysia yang mendapat pengiktirafan Pertubuhan Pendidikan, Saintifik dan Kebudayaan (UNESCO) Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB).
'Permata' Kuala Sat kembali bersinar
SELEPAS hampir dua tahun sunyi tanpa dikunjungi pelancong berikutan pandemik COVID-19, industri ekopelancongan yang baharu ‘setahun jagung’ di Kampung Kuala Sat, Hulu Tembeling, di Jerantut, Pahang, kembali ‘bernafas’ ketika negara kini dalam fasa peralihan ke endemik bermula 1 April lalu.
Selera
Sajian 'berhantu' nasi kukus ayam berempah
Kreativiti hasil masakan Melayu berasaskan tumbuhan
Kuih 'tunjuk' ancam kuih tradisional
Hidangan bufet Ramadan di Sunway Hotel Big Box
Biskut oat Myziff's Bakers snek sihat
Berat badan berlebihan adalah masalah global yang memberi kesan kepada hampir semua peringkat usia.
Kimchi Korea tawan selera global termasuk Malaysia
KUALA LUMPUR: Produk makanan dibungkus Korea Selatan, terutama sajian sampingan tradisional jeruk sayur-sayuran berlada “kimchi” termasuk yang menggunakan kubis panjang, terbukti terus popular di peringkat dunia sehinggakan mencatat pertumbuhan jualan luar biasa.
Cita rasa piza konsep hipster
SUDAH menjadi kebiasaan ketika bercuti ke Ipoh, Perak untuk meneroka bandar raya itu bagi ‘memburu’ kuliner viral dan sinonim dengannya, elain melawat tempat percutian menarik.
Lain-lain (Hujung Minggu)
Penyu minta 'nyawa'
Buah 3 rasa dibeli di Papua New Guinea jadi tumpuan
Sarawak bakal eksport basikal buluh
Pesona seni kraf wau
6 beradik Melayu cipta sejarah 'kuasai' tarian singa
BUNYI paluan gong, gendang dan dentingan simbal saling bertingkah daripada gelanggang terbuka yang terletak di atas bukit dimainkan ahli Persatuan Kebudayaan dan Sukan Meihu Pulau Pinang, memecah kesunyian malam.
20 tahun tak pernah culas pusing Melaka kibar Jalur Gemilang
MELAKA: Meskipun sudah berusia 74 tahun semangat pesara pengawal keselamatan meraikan Hari Kebangsaan dengan cara berbeza tidak pernah luntur sejak 20 tahun lalu dengan berkayuh basikal antiknya sambil mengibar Jalur Gemilang mengeliling bandar raya ini.
4.15 juta koleksi arkib 'di bilik kebal'
KIRA-KIRA 4.15 juta khazanah negara berupa bahan arkib yang mencecah usia ratusan tahun tersimpan rapi dengan dilengkapi teknologi keselamatan ketat untuk mengelak rosak dek faktor manusia mahupun bencana semula jadi.