Rencana
Terkini

Tegas tangani penerokaan haram tanpa mengira kaum

By Admin 11 hours ago
Mengecewakan apabila ada segelintir pihak menuduh atau menyindir kerajaan Pahang kononnya ‘pilih bulu’ dalam kerja penguatkuasaan ke atas tanah diterokai atau dilombong haram di negeri itu.
Minda Pembaca 11 hours ago
Persiapan rapi pastikan stadium bola sepak patuhi SOP
Komentar 11 hours ago
Ujian psikometrik ukur kualiti pengasuh, pendidik
Komentar 11 hours ago
Nikah guna sindiket jejas masa depan isteri, anak
Popular
Minda Pembaca
Tegas tangani penerokaan haram tanpa mengira kaum
Persiapan rapi pastikan stadium bola sepak patuhi SOP
Belia kena tingkat kemahiran untuk kekal relevan
Bersatu saat sukar, elak 'mengemis' di tempat orang
PM bukti kemampuan terajui negara ketika krisis
Saya mengikuti wawancara khas Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin sempena setahun pentadbiran Perikatan Nasional (PN).
Siap sedia raih manfaat, tangkis risiko teknologi 5G
Kehadiran teknologi jaringan tanpa wayar Generasi Kelima (5G) berpotensi besar mewujudkan industri baharu membawa manfaat besar kepada ekonomi negara. Dijangkakan, ia akan mula dinikmati di negara ini secara berperingkat menjelang hujung tahun ini.
Tingkat peranan komuniti PPR
ISU pengajaran dan pembelajaran di rumah (PdPR) terus berlegar di media sosial ekoran Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang turut menyebabkan penutupan institusi pendidikan.
Komentar
Ujian psikometrik ukur kualiti pengasuh, pendidik
Nikah guna sindiket jejas masa depan isteri, anak
Patriotisme tunjang perpaduan masyarakat
Pengurusan sistematik dalam membanteras rasuah
Jadilah pelancong bertanggungjawab, patuhi SOP
Kelonggaran diberi kerajaan untuk membuka sektor pelancongan dan kebudayaan tentunya memberi kelegaan.
Teknologi mRNA hasilkan vaksin berkesan, selamat
Kita sudah menyaksikan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin, menjadi rakyat Malaysia pertama menerima suntikan vaksin COVID-19 keluaran Pfizer.
Teruskan kolaborasi dalam perkhidmatan awam
Sepanjang pelaksanaan darurat di negara ini, jentera pentadbiran Kerajaan Persekutuan dan negeri tidak terganggu. Malah, bagi majoriti penjawat awam, Proklamasi Darurat 2021 memberikan pengalaman bekerja baharu, selain cara kerja norma baharu sedang dilalui.
Agama
Tegur biar beradab, bina keharmonian alam siber
Daging khinzir berasas tumbuhan perlu ijtihad jelas ulama
Fahami perbezaan urus zakat, sedekah elak cetus polemik
Mencari reda pembelajaran al-Quran secara maya
Ujian COVID-19 jadikan manusia dekat dengan Tuhan
DUNIA dilanda ujian pendemik COVID-19 yang memberi kesan dan impak besar kepada pemikiran serta tindakan manusia, apatah lagi kepada pendidikan anak di segenap lapisan daripada taman didikan kanak-kanak (TADIKA), sekolah rendah dan menengah, kolej serta pengajian tinggi.
Pangkat, kekayaan bukan ukuran mulia di sisi Pencipta
Dalam Islam, tiada ruang sedikit pun untuk kita merendah-rendahkan apatah lagi menghina manusia lain. Sama ada dalam hati, secara lisan atau perbuatan, tindakan menghina orang lain ditentang Islam.
Suntik elemen kerohanian dalam Matlamat Pembangunan Lestari
MASIH ramai yang tidak tahu bagaimana Matlamat Pembangunan Lestari (SDG) dapat dilaksanakan di negara dalam konteks agama.
Sastera
Cerita panji propaganda Jawa
Ceritera anak panti dan sasakala tsunami
Mengantarabangsakan bahasa Melayu perlu kerjasama
Petaka
Sayap Langit Ephesus
SEJAK kami dikurung dan wabah kian memasang kepak masing-masing, jadual kerja semuanya sudah berpindah ke layar. Apa sahaja, semuanya di kotak komputer. Dalam keriuhan kerja sendirian tapi ramai itu, saya selalu masih sempat mendongak ke langit. Sengaja, sejak musim wabah menerjang, dan saya mula bekerja dari rumah, meja tulis saya alihkan tepat ke tepi dinding. Kedudukan baharu ini membenarkan sejumlah cahaya siang menerusi palang jendela dapat saya kumpulkan tanpa perlu menghidupkan lampu meja seperti sebelumnya. Ketika setiap kali menjengah langit, seakan saya mendengar dengung kibas sayap nipis wabah dan masing-masing sedang meninjau belahan mana yang akan dijadikan tempat hinggap. Pastinya saya tidak dapat melihat saat mereka sedang berapungan. Bukankah mereka adalah sang halimunan yang turun menebar lalu menyampaikan banyak cerita. Antara kisah kepak itu, menyambar ayah daripada anaknya, kepak yang meragut hati sang menteri yang hilang haluan kepimpinannya atau ahli agama yang berganda-ganda dustanya.
Aku rindukan kudis buta itu
<b>I</b>
Kelainan warna dakwat, serlah keunikan manuskrip lama
KUALA LUMPUR: Manuskrip Melayu diketahui bukan hanya disimpan di Malaysia tetapi juga di luar negara dengan hampir 15,000 diketahui berada antaranya di Britain dan Belanda.
Kolumnis
Menggalak penyertaan belia bersama gubal dasar kerajaan
Malaysia perlukan pasaran benih padi kompetitif
MyDIGITAL lonjak transformasi ekonomi pasca COVID-19
Universiti perlu iktiraf karya ilmiah popular ahli akademik
Semak semula kurikulum di IPT demi survival era COVID-19
MESKIPUN vaksin sudah sampai ke negara ini, ia bukan penyelesaian mutlak bagi mencorak kehidupan lebih bermakna pada masa akan datang.
Elak politik menghasut, pupuk nilai kenegaraan versi Malaysia
MEMANDANGKAN jurang perpaduan antara kaum semakin lebar, kerajaan di bawah kepemimpinan Tan Sri Muhyiddin Yassin melancarkan Blueprint Dasar Perpaduan Negara (DPN) untuk mengembalikan, malah melestarikan perpaduan nasional ke tahap lebih mantap.
Teknik, kaedah pengajaran berkesan elak murid bosan
USAHA Kementerian Pendidikan (KPM) melancarkan program berterusan meneraju kemenjadian kecemerlangan anak bangsa negara masa depan iaitu DidikTV KPM yang disiarkan ntv7, ia sesuatu yang sangat terpuji. Inisiatif ini dapat mengimbangi kesamarataan pendidikan untuk semua murid dalam negara ini.
Lain-lain (Rencana)
Pandemik perkukuh patriotisme rakyat menjaga negara tercinta
Fokus cari penyelesaian galak pertumbuhan ekonomi
'Saya tekad laksana amanah demi rakyat, negara'
Sidang Parlimen peluang bawa isu rakyat, bukan berpolitik
Sektor pelancongan mesti diurus secara bijaksana
SELEPAS hampir setahun sektor pelancongan melalui detik sukar disebabkan COVID-19, inisiatif segera perlu diambil bagi memastikan sektor ini tidak terus mati.
Inovasi Geotrees bantu pantau, pulihara kawasan hijau
SENARIO banjir dan Monsun Timur Laut sangat sinonim di negara kita. Monsun Timur Laut bertiup dari November hingga Mac setiap tahun membawa hujan lebat ke negeri di Pantai Timur dan barat Sabah serta Sarawak.
Proklamasi darurat bukan untuk gantung sidang Parlimen
KENYATAAN Istana Negara, kelmarin, jelas menunjukkan Yang di-Pertuan Agong bertindak memperkenankan proklamasi darurat bukan bertujuan untuk menggantung sidang Parlimen.