Rencana
Terkini

Saringan kesihatan rapi elak risiko kematian dalam tahanan

By Sim Why Jean 18 hours ago
Saban tahun kita sering digemparkan dengan insiden kematian dalam tahanan sehingga mengundang reaksi pelbagai pihak dan mencetuskan kegusaran orang ramai.
Lain-lain (Rencana) 1 day ago
Hapuskan stigma kusta bantu pesakit jalani hidup normal
Komentar 1 day ago
Sektor pelancongan kena siap siaga berdepan bencana
Kolumnis 1 day ago
Tiga kemahiran pelengkap graduan pilihan majikan
Popular
Minda Pembaca
Henti dedah keburukan, sebar aib dalam media sosial
Graduan perlu persiap diri lebih berdaya saing
Industri hiburan perlu penjenamaan utuh
Dedah generasi muda seni, budaya negara
'Algospeak' di media sosial rosakkan penggunaan bahasa
PADA masa kini media sosial mempunyai sejumlah pengikut yang besar. Dari sudut baiknya ia memudahkan penyampaian maklumat, namun tanpa kawalan media sosial boleh mendatangkan pelbagai kesan buruk kepada masyarakat.
Kredibiliti Pan Gon mantapkan Harimau Malaya mula terserlah
Belum terlambat untuk mengucapkan tahniah kepada ketua jurulatih pasukan bola sepak kebangsaan, Kim Pan Gon. Walaupun pasukan kebangsaan tidak ditakdirkan juara, kejayaan mara ke peringkat separuh akhir Piala AFF membanggakan.
Pekerja tempatan projek ECRL tak tepati sasaran kuota 70 peratus
Projek Laluan Rel Pantai Timur (ECRL) menghubungkan Pelabuhan Klang dan Kota Bharu kini sudah mencapai fasa pembinaan melebihi 35 peratus dan dijangka memulakan operasi komersial pada Januari 2027.
Komentar
Sektor pelancongan kena siap siaga berdepan bencana
Belum terlewat budayakan amalan membaca
Dilema Muslim boikot produk negara benarkan Islamofobia
Tingkat penggunaan sistem pintar atasi kekurangan buruh
Malaysia MADANI dicapai jika masyarakat nikmati kesejahteraan
ABAD ke-21 dipengaruhi dan dibentuk dan sistem global berubah-ubah. Keadaan ini boleh digambarkan sebagai sesuatu yang nampak baik dan teguh, tetapi dalamannya sangat rapuh serta boleh musnah pada bila-bila masa.
Lawatan rasmi Anwar pererat 'persamaan' Malaysia, Brunei
KELANCARAN Datuk Seri Anwar Ibrahim menyusun kata-kata ketika sidang media pada akhir lawatannya ke Brunei di The Empire Hotel kelmarin, terhenti seketika apabila ditanya apa yang menjadi butir bicara dalam pertemuan empat mata beliau selama satu jam bersama Sultan Brunei, Sultan Hassanal Bolkiah.
Tingkatkan kemahiran, waktu kerja anjal pekerja wanita
PEMBABITAN wanita dalam tenaga kerja profesional di negara ini sudah sampai ke tahap menjawat Gabenor Bank Negara, Ketua Hakim Negara dan pembuat keputusan di Dewan Rakyat, Dewan Negara serta Kabinet, tetapi kedudukannya jika dibandingkan dengan negara ASEAN lain masih rendah.
Agama
Dedah kisah rumah tangga di media sosial, undang fitnah
Sempurnakan tuntutan tutup aurat raih keberkatan hidup
Perintah tunduk pandangan, bukan bererti wanita boleh buka aurat
10 nasihat ulama bijaksana buat pemimpin
Ambil iktibar kisah sahabat tolak rasuah kurma, takut laknat Nabi
ISU rasuah boleh disifatkan sebagai masalah sejagat tidak pernah berkesudahan, terutama apabila membabitkan pemimpin atau dalam kalangan pucuk pimpinan negara atau kerajaan.
Jadi Muslim yang lebih baik
SETIAP individu pasti mempunyai hasrat untuk berubah menjadi lebih daripada yang sebelumnya dan niat ini wajar dimulakan dengan memperbaiki solat.
Tuntut ilmu hingga ke liang lahad
ILMU merupakan perkara yang penting bagi setiap individu terutama untuk umat Islam bagi mencapai kesejahteraan di dunia mahupun akhirat.
Sastera
Karya lucah, apa tugas editor?
Warisan budaya Cina Peranakan makin terhakis
DBP umum Ketua Pengarah baharu
Kenang-kenangan Kuala Kangsar
'Orang Melayu 80-an suka kafir mengkafir'
KUALA LUMPUR: Adaptasi novel terutama genre sastera ke layar perak selalu menimbulkan perbincangan berunsur negatif. Satu daripada sebabnya naskhah adaptasi selalunya sangat berlainan dengan karya asal.
Cerpen BH Ahad: Sementara Aman
14 Mei 1948
Mengapa bunuh kata sendi nama "oleh?"
Saya tidak ingat bila sebenarnya “oleh” ditalkinkan pengunaannya oleh banyak editor akhbar bahasa Melayu. Hal ini nampaknya berleluasa juga dalam pemberitaan TV dan radio. Saya menganggapnya satu peristiwa pembunuhan kata yang amat tragis dalam sejarah penulisan dalam Bahasa Melayu.
Kolumnis
Tiga kemahiran pelengkap graduan pilihan majikan
Pelantikan Nurul Izzah jadi peluru lawan goncang kerajaan
Tindakan disiplin, pecat ahli lumrah politik kepartian
Rasuah politik merosakkan negara, 'sulitkan' rakyat
Usah terperangkap umpan provokatif musuh Islam
DALAM era digital, saban hari kita mendengar penghinaan dilakukan pihak tertentu sama ada individu atau pertubuhan terhadap pihak lain dengan pelbagai motif tersendiri. Adakalanya penghinaan ini membabitkan unsur perkauman dan keagamaan.
Usaha tingkat keselamatan jalan raya tuntut kerjasama semua pihak
SABAN tahun kita dihidangkan dengan pelbagai berita dan hebahan dilaporkan media massa mengenai kes kemalangan jalan raya. Sudah tentu ia bukan satu berita enak untuk dibaca, apatah lagi untuk dihadam. Banyak nyawa menjadi mangsa korban di sebalik kes kemalangan dilaporkan ini.
Agenda pembangunan MADANI tuntut sokongan penuh rakyat
MENYOROT kembali sejarah bilakah agenda MADANI mula bergema di negara ini, buku Gelombang Kebangkitan Asia adalah antara wahana terawal diungkapkan Datuk Seri Anwar Ibrahim memperkenalkan konsep berkenaan.
Lain-lain (Rencana)
Saringan kesihatan rapi elak risiko kematian dalam tahanan
Hapuskan stigma kusta bantu pesakit jalani hidup normal
Cabaran realiti sebenar urus negara, turunkan 'obesiti ekonomi'
Perkasa prosedur salur dana bantuan elak 'buaya ekonomi'
Pembersihan UMNO pengaruhi strategi PH hadapi PRN
Bekas Presiden Amerika Syarikat (AS), Donald Trump mendakwa jika sesiapa daripada Parti Republikan mencabar hasrat beliau untuk bertanding pada Pemilihan Presiden 2024, pencabarnya dianggap tidak setia kepada parti.
'Pembersihan' UMNO kukuhkan tradisi setia kepada pemimpin
KEPUTUSAN Majlis Kerja Tertinggi (MKT) UMNO pada Jumaat lalu memecat dan menggantung keahlian pemimpin ‘ikonik’ serta ahli kerana didapati melanggar disiplin parti sebenarnya sudah dijangka.
Agamawan ekstrem, 'penunggang agama' punca umat Islam berpecah
DALAM masyarakat Islam di negara ini, individu mempunyai pengetahuan agama atau agamawan mendapat tempat istimewa. Mereka dihormati, dimuliakan dengan panggilan khas seperti ustaz, tok guru dan tuan guru serta menjadi tempat rujukan mengenai persoalan agama dan aspek lain kehidupan.