Khamis, 24 Januari 2019 | 7:25pm
Pengerusi Jawatankuasa Pendidikan dan Sumber Manusia Negeri Kedah, Dr Salmee Said (dua kanan) bersama Pengarah Pendidikan Negeri Kedah, Abd Aziz Selaiman (kanan) beramah mesra bersama pengetua yang hadir pada Perjumpaan Pengarah Pendidikan Negeri Kedah Bersama-Sama Pengetua dan Guru Besar Sekolah Negeri Kedah di Dewan Seri Mentaloon. - Foto Sharul Hafiz Zam

Hampir 200 pelajar sekolah di Kedah terbabit salah guna ketum

ALOR SETAR: Hampir 200 pelajar sekolah rendah dan menengah di Kedah dikesan terbabit dalam penyalahgunaan daun ketum sepanjang tahun lalu.

Pengerusi Jawatankuasa Pendidikan dan Sumber Manusia negeri, Dr Salmee Said, berkata jumlah itu sangat membimbangkan dan tindakan tegas seperti memusnahkan semua tanaman ketum perlu dipergiatkan bagi mengekang gejala ketagihan air ketum.

“Tindakan tegas itu bukan sahaja membabitkan ladang ketum, malah pokok-pokok ketum yang ditanam berhampiran rumah juga wajar dihapuskan.

“Saya menyokong penuh hasrat kerajaan bagi memusnahkan ladang ketum di negeri ini, pokok ini banyak ditanam di Padang Terap, Ayer Hitam termasuklah kawasan saya sendiri iaitu Kota Siputeh,” katanya kepada pemberita selepas Majlis Perjumpaan Bersama Pengetua dan Guru Besar di Dewan Sri Mentaloon di sini, hari ini.

Beliau berkata pelajar-pelajar luar bandar sangat mudah terdedah dengan penyalahgunaan air ketum, dan lebih serius ada yang membawa minuman terlarang itu ke sekolah.

Sementara itu, Dr Salmee berkata berdasarkan statistik tahun lalu, lebih 400 pelajar di Kedah terbabit dengan penyalahgunaan dadah dan daun ketum.

Sehubungan itu, pihaknya mengarahkan supaya setiap sekolah menjalinkan kerjasama lebih erat dengan Agensi Antidadah Kebangsaan (AADK) bagi memberi lebih pendedahan kepada pelajar mengenai bahaya bahan terlarang itu.

Dalam usaha mengekang ketagihan air ketum, kerajaan negeri semalam dilaporkan bersedia menggunakan undang-undang di bawah Kanun Tanah Negara untuk menghapuskan lebih 100 hektar ladang ketum yang dikesan di seluruh negeri ini.

Menteri Besar, Datuk Seri Mukhriz Tun Dr Mahathir dilaporkan berkata keputusan terbabit adalah satu langkah drastik bagi menangani masalah berkaitan penyalahgunaan ketum yang dilihat lebih banyak memberi kemudaratan kepada masyarakat. – BERNAMA

Berita Harian X