Sabtu, 24 Ogos 2019 | 3:34pm

Terima kasih tidak hadir perhimpunan - Ketua Polis KL

KUALA LUMPUR: Peserta perhimpunan anti Dr Zakir Naik menghormati arahan dikeluarkan Polis Diraja Malaysia (PDRM) apabila tidak berhimpun di Little India, Brickfields, di sini, hari ini.

Perhimpunan ‘Say No 2 Zakir Naik, Equal Rights to Indians and Other Races’ yang dijadualkan berlangsung pada jam 2 petang itu dibatalkan selepas penganjur gagal mendapatkan kebenaran daripada polis dan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL).

Ketua Polis Kuala Lumpur, Datuk Seri Mazlan Lazim, berkata pihaknya berterima kasih kepada peserta yang akur dengan nasihat dikeluarkan untuk tidak menghadiri perhimpunan.

“Kita dapati perhimpunan yang dirancang untuk diadakan hari ini, tidak berlangsung, kita berterima kasih kepada peserta yang patuh arahan yang dikeluarkan.

“Bagaimanapun, pemantauan di sekitar kawasan Brickfields akan terus dilakukan, laluan juga akan dibuka semula bergantung kepada pemantauan berkenaan.

“Ini yang kita mahu, polis sentiasa mementingkan ketenteraman dan keselamatan awam, jika ada juga pihak masih mahu mencabar polis, tindakan tegas akan diambil,” katanya pada sidang media ketika turun melakukan tinjauan di kawasan Brickfields, hari ini.

Sementara itu, tinjauan BH di lokasi mendapati suasana tenang di sekitar Little India dengan dipantau polis dan penguat kuasa DBKL.

Perniagaan di sekitar lokasi ini turut beroperasi seperti biasa dengan kehadiran orang ramai serta pelancong.

Bagaimanapun, lokasi ini dikawal ketat pihak polis dengan beberapa jalan utama untuk masuk ke Brickfields ditutup sementara waktu.

Antara laluan yang ditutup adalah dari Jalan Travers, Jalan Tun Sambanthan dan Lingkaran Syed Putra menuju ke Little India.

ANGGOTA polis trafik menutup laluan masuk ke Little India Brickfields hingga ke NU Sentral ekoran penganjuran perhimpunan Anti Zakir Naik. - Foto Mohd Yusni Ariffin
Berita Harian X