Jumaat, 10 Oktober 2014 | 11:25pm
KETUA Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar. - Foto Mohd Yusni Ariffin
KETUA Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar. - Foto Mohd Yusni Ariffin

Peruntukan RM9.1 bilion mantapkan keupayaan PDRM - KPN

KUALA LUMPUR: Polis Diraja Malaysia menganggap peruntukan sebanyak RM9.1 billion dalam Bajet 2015 dapat memantapkan keupayaan dan kapasiti pasukan keselamatan itu dalam memberi khidmat yang terbaik kepada masyarakat.

Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar, dalam kenyataan malam ini, berkata penambahan sebanyak 11,757 perjawatan anggota polis dan sebanyak 1,000 Unit Rondaan Bermotosikal (URB) pasti akan membantu pasukan itu dalam usaha memerangi jenayah lebih berkesan.

"URB telah terbukti berjaya membantu mengurangkan kadar jenayah pecah rumah, di mana statistik kes pecah rumah bagi tempoh sembilan bulan pertama tahun ini, menurun sebanyak 11.4 peratus berbanding tempoh yang sama tahun lepas," katanya.

Mengenai peruntukan untuk membina sebanyak 14 Ibu Pejabat Polis dan Balai Polis, Khalid berkata khususnya di kawasan yang merekodkan kadar jenayah yang tinggi sudah pasti akan dapat meningkatkan keupayaan PDRM untuk memerangi jenayah di kawasan berkenaan.

Beliau mengulas laporan Bajet 2015 dibentangkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak di Dewan Rakyat hari ini yang memperuntukkan RM9.1 bilion kepada polis dan RM17.7 bilion bagi Angkatan Tentera Malaysia (ATM).

Timbalan Ketua Polis Negara, Datuk Seri Mohamad Fuzi Harun, berkata penambahan bajet sebanyak RM0.3 bilion berbanding tahun lepas (RM8.8 bilion) itu akan digunakan bagi menjayakan semua program dan aktiviti kepolisan.

"Kerajaan amat prihatin terutamanya dari konteks isu di Sabah, penubuhan batalion baharu dan penambahan anggota seterusnya dapat mengukuhkan lagi keselamatan yang memang perlu dimantapkan di Pantai Timur Sabah khususnya, dan kawasan-kawasan lain di sekitar Sabah," katanya.

Mengenai peruntukan sebanyak RM121 juta bagi Bidang Keberhasilan Utama Negara (NKRA), beliau berkata peruntukan itu mampu mempertingkatkan dan mengeratkan hubungan antara polis dan masyarakat.

Panglima Tentera Darat, Jen Datuk Raja Mohamed Affendi Raja Mohamed Noor, berkata beliau berharap dengan penubuhan dua batalion, satu batalion PGA PDRM dan satu batalion Tentera ATM di Sabah, dapat mengemaskinikan pertahanan dalam menjaga keselamatan dan ketenteraman awam perairan persisiran pantai Sabah.

"Ini secara langsungnya dapat memberikan anggota kita menjalankan tugas dengan baik di Sabah tambahan dengan beberapa situasi yang berlaku di sana (Sabah)," katanya.

Timbalan Ketua Pengarah (Operasi) Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM), Datuk Ahmad Puzi Ab Kahar pula melahirkan kesyukuran kerana Bajet 2015 memperuntukkan sebanyak RM393 juta kepada agensi itu.

"Ia akan meningkatkan moral dan tahap keyakinan tinggi kepada warga kerjanya," katanya.

- BERNAMA

Berita Harian X