Sabtu, 18 Oktober 2014 | 3:23pm

4 Mini KUD catat jualan RM1.5 juta - Shafie

MENTERI Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah, Datuk Seri Mohd Shafie Apdal (kanan) melihat bakul dari bahan tali plastik ketika melawat pameran diruang pameran selepas merasmikan Karnival Usahawan Desa (KUD), Zon Sabah, di Kota Kinabalu. - Foto Izhari Ariffin
MENTERI Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah, Datuk Seri Mohd Shafie Apdal (kanan) melihat bakul dari bahan tali plastik ketika melawat pameran diruang pameran selepas merasmikan Karnival Usahawan Desa (KUD), Zon Sabah, di Kota Kinabalu. - Foto Izhari Ariffin

KOTA KINABALU: Mini Karnival Usahawan Desa (Mini KUD) mencapai objektif penganjurannya apabila 900 usahawan dari empat zon di seluruh negara yang menyertainya, meraih jualan tunai sebanyak RM1.5 juta tahun ini.

Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah, Datuk Seri Mohd Shafie Apdal, berkata mini KUD yang membuka tirai tahun ini di Zon Sarawak, diikuti Zon Selatan, Timur dan Utara, turut menerima sambutan menggalakkan daripada 80,000 pengunjung.

"Penganjuran karnival ini menyaksikan pembabitan jualan tunai antara RM400,000 dan RM500,000 bagi setiap mini KUD, selain melahirkan ramai usahawan tempatan, terutama di luar bandar," katanya kepada pemberita selepas melancarkan mini KUD Sabah di Lintasan Deasoka di sini hari ini.

Mohd Shafie berkata, kementerian itu menetapkan sasaran jualan sekurang-kurangnya RM500,000 menerusi Mini KUD kelima di Zon Sabah.

Katanya, kementerian itu juga berusaha untuk meningkatkan sasaran jualan tunai, bergantung kepada keadaan semasa, bagi mengupayakan masyarakat luar bandar, selain menarik penglibatan golongan belia untuk berkecimpung dalam bidang usahawan daripada berhijrah ke negeri lain, terutama di Sabah.

Mini KUD adalah inisiatif baharu Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah selepas kejayaan penganjuran KUD bagi mengetengahkan usahawan luar bandar di setiap negeri bagi mempromosikan produk atau perkhidmatan mereka yang dijayakan secara dwitahunan sejak 2006.

Beliau juga berkata, kementerian berkenaan menerusi agensinya, turut menawarkan pelbagai inisiatif seperti Skim Pinjaman Ekonomi Desa (SPED) yang menyaksikan 410 usahawan di Sabah, diluluskan pinjaman melibatkan RM26.4 juta sejak 2001.

Antara lain, katanya, Majlis Amanah Raya (MARA) Sabah juga meluluskan RM100 juta pembiayaan kepada 2,000 usahawan di negeri ini selain menyediakan 300 unit kedai bagi usahawan yang tidak mempunyai tempat dengan menawarkan harga berpatutan kepada mereka.

Terdahulu dalam ucapannya, Shafie berkata kementerian itu memperuntukkan RM936.8 juta untuk pembangunan di Sabah pada 2014, seperti membina jalan-jalan luar bandar, menyalurkan bekalan elektrik, sumber air bersih, membina dan membaiki rumah rosak.

Beliau berkata, jumlah peruntukan itu merangkumi 22.8 peratus daripada keseluruhan peruntukan yang juga kedua tertinggi diperoleh oleh sesebuah negeri.

"Saya mengucapkan terima kasih kepada Perdana Menteri yang juga Menteri Kewangan atas peruntukan pada Bajet 2015 di kawasan luar bandar di Sabah dan Sarawak, dengan peruntukan besar untuk Sabah akan digunakan untuk menambah infrastruktur jalan raya, bekalan elektrik dan air serta lampu jalan di kampung," katanya.

Lebih 100 usahawan tempatan daripada pelbagai latar belakang perniagaan dari luar bandar terlibat dalam Mini KUD Sabah yang bermula Khamis lepas dan berakhir esok.

- BERNAMA

Berita Harian X