Ahad, 21 Disember 2014 | 4:55pm
DATUK Seri G Palanivel yang juga Ahli Parlimen Cameron Highlands meninjau proses tebatan banjir yang dijalankan di Sungai Ringlet di sini hari ini. - Foto BERNAMA
DATUK Seri G Palanivel yang juga Ahli Parlimen Cameron Highlands meninjau proses tebatan banjir yang dijalankan di Sungai Ringlet di sini hari ini. - Foto BERNAMA

Projek RTB di Lembah Bertam siap November depan - Palanivel

CAMERON HIGHLANDS: Projek Rancangan Tebatan Banjir (RTB) di Lembah Bertam di sini, dijangka siap sepenuhnya pada November depan, kata Menteri Sumber Asli dan Alam Sekitar Datuk Seri G.Palanivel.

Beliau berkata projek dengan peruntukan Kerajaan Persekutuan sebanyak RM40 juta itu, dilaksanakan tahun lepas melibatkan kerja-kerja pelebaran dan mendalamkan Sungai Bertam bagi mengelak tragedi banjir kilat berulang.

"Kerja-kerja penambahbaikan kini giat dijalankan," katanya kepada pemberita selepas meninjau projek itu di sekitar Sungai Ringlet dan Sungai Bertam di sini, hari ini.

Ditanya mengenai tindakan lanjut jika pemilik tanah di pinggir sungai Lembah Bertam enggan berpindah untuk memberi laluan kepada pelaksanaan projek itu, beliau berkata ia boleh membawa masalah besar dalam usaha menangani kejadian banjir kilat dan tanah runtuh di kawasan berisiko tinggi itu.

Palanivel yang juga Anggota Parlimen Cameron Highlands berkata penduduk yang tinggal berdekatan dengan sungai akan diberi penempatan baharu seperti Projek Perumahan Rakyat 1Malaysia (PR1MA).

"Saya sudah berbincang dengan Menteri Besar Pahang (Datuk Seri Adnan Yaakob) mengenai masalah ini kerana kerajaan negeri yang beri hak milik tanah kepada penduduk.

"Kita perlu pindahkan mereka yang tinggal di tepi sungai, ke tempat lain seperti di Selangor atau Perak," katanya.

Pada 5 Disember lepas, Bernama melaporkan kerajaan Persekutuan akan membayar pampasan berjumlah kira-kira RM1 juta kepada lima pemilik tanah di Lembah Bertam membabitkan kawasan seluas 0.6 hektar bagi pelaksanaan projek berkenaan di kawasan itu.

Kejadian banjir lumpur dan tanah runtuh di Kampung Raja, Pekan Ringlet dan Lembah Bertam di sini pada 5 November lepas mengakibatkan lima kematian selain 90 mangsa daripada 28 keluarga terpaksa dipindahkan ke pusat pemindahan di Dewan Serbaguna Orang Ramai di Ringlet. - BERNAMA

Berita Harian X