Jumaat, 23 Januari 2015 | 10:00am
WARGA asing kini memonopoli premis perniagaan di Bandar Baru Ayer Hitam, Kluang. - Foto Mohd Azren Jamaludin
WARGA asing kini memonopoli premis perniagaan di Bandar Baru Ayer Hitam, Kluang. - Foto Mohd Azren Jamaludin

Warga Pakistan monopoli perniagaan di Ayer Hitam

SUSULAN BH BONGKAR: PENDATANG JADI TAUKE

[email protected]

Johor Bahru: Tidak sampai lima tahun dibuka, kawasan perniagaan di Bandar Baru Ayer Hitam, Kluang di sini, kini dimonopoli peniaga permaidani dan perhiasan rumah warga asing.

Jadi, tidak hairanlah penduduk setempat menggelar kawasan itu sebagai 'Little Pakistan'.

Tinjauan BH ke kawasan perniagaan berhampiran perhentian bas Ayer Hitam itu mendapati hampir semua premisnya dikuasai peniaga warga Pakistan dengan hanya segelintir kelihatan warga tempatan yang berurus niaga di situ.

Seorang penduduk yang hanya mahu dikenali sebagai Hanip, berkata warga Pakistan sudah rancak memulakan perniagaan sekitar tahun 1990-an, namun ketika itu mereka tidak memiliki premis sendiri.

"Dulu mereka pergi rumah ke rumah dengan menunggang motosikal menjual permaidani atau pakaian. Kawasan ini baru saja dibina sekitar tahun 2010, namun cara mereka menjalankan perniagaan di sini seolah-olah seperti sudah puluhan tahun menetap di negara ini," katanya.

Tinjauan BH di Kota Tinggi turut mendapati warga asing menguasai perniagaan menjual kain dan aksesori wanita, selain rakyat Indonesia pula membuka restoran makanan.

Dapatkan naskhah BH hari ini untuk berita lanjut atau muat turun versi digital di http://subscription.nstp.com.my/

Berita Harian X