Rabu, 28 Januari 2015 | 5:32pm

BPA terima 7,227 aduan di seluruh negara tahun lalu

SEREMBAN: Sebanyak 7,227 aduan tentang kelemahan sistem penyampaian jabatan dan agensi kerajaan di peringkat kerajaan persekutuan dan kerajaan negeri diterima Biro Pengaduan Awam (BPA) Jabatan Perdana Menteri di seluruh negara pada tahun lepas.

Ketua Pengarah BPA, Datuk Mahani Tan Abdullah berkata, daripada jumlah itu, aduan yang paling banyak diterima melibatkan kelewatan atau tiada tindakan terhadap perkhidmatan iaitu 2,736 aduan atau 37.8 peratus.

Antara aduan lain yang diterima adalah kegagalan penguatkuasaan (857 aduan atau 11.8 peratus), kualiti perkhidmatan yang tidak memuaskan termasuk kaunter dan telefon (817 aduan atau 11.3 peratus), kegagalan mengikut prosedur yang ditetapkan (548 aduan atau 7.6 peratus) dan sebanyak 883 pelbagai aduan (12.2 peratus).

"Jumlah aduan diselesaikan tahun lepas adalah 6,799 aduan atau 94.1 peratus ," katanya pada sidang media selepas majlis pelancaran kios BPA oleh Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Sembilan (Pembangunan) Datuk Johani Hassan di lobi Majlis Perbandaran Seremban di sini, hari ini.

Mahani berkata jumlah aduan yang diterima pada 2013 adalah 9,879 aduan, manakala jumlah aduan diselesaikan 6,799 kes atau 96.7 peratus.

Mengenai petunjuk prestasi utama tahun lepas, beliau berkata sasaran kadar penyelesaian aduan adalah 85 peratus, namun pencapaian 94.1 peratus manakala sasaran kadar penyelesaian aduan dalam tempoh 15 hari bekerja pada tahun lepas adalah 60 peratus, tetapi pencapaian 64.7 peratus.

"Sasaran indeks kepuasan pelanggan luaran pada tahun lepas pula adalah 85 peratus dan pencapaian 83.1 peratus," katanya.

Mahani berkata aduan yang dibuat melalui BPA didapati berkurangan pada setiap tahun dan ini menunjukkan prestasi perkhidmatan semua jabatan serta agensi kerajaan telah meningkat namun masih ada lagi ruang untuk penambahbaikan.

"Semestinya aduan adalah satu petunjuk yang baik kepada kita untuk mengukur keberkesanan perkhidmatan kerajaan. Kalau tidak ada aduan, kita tidak tahu sama ada perkhidmatan kerajaan itu baik atau pun tidak. Oleh itu, kita memerlukan maklum balas untuk meningkatkan lagi kualiti perkhidmatan.

"Pada saya adalah baik apabila aduan telah menurun. Maknanya, jabatan dan agensi kerajaan kini semakin cekap dalam menangani aduan masing-masing. Ini yang kita mahu di mana setiap jabatan dan agensi kerajaan itu berkemampuan dalam menguruskan setiap aduan yang mereka terima," katanya. - BERNAMA

Berita Harian X