Khamis, 5 March 2015 | 5:43pm

Buku didakwa bercanggah ajaran Islam diedar di Balik Pulau

BALIK PULAU: Penduduk Balik Pulau di sini hari ini melahirkan kebimbangan dengan kehadiran sekumpulan individu yang didakwa mengedarkan buku bercanggah dengan ajaran Islam.

Buku bertajuk 'Al-Masih Ringkasan Kisah Nyata Nabi Isa (Versi Bible)' dalam bahasa Indonesia setebal 30 muka surat yang dipercayai dibawa masuk secara haram ke negara ini kerana tidak mempunyai logo Kementerian Dalam Negeri, dilapor diedar di lapan kampung di Balik Pulau sejak Selasa lalu.

Penduduk Kampung Jalan Baru, Hasma Yahya, 55, berkata buku-buku yang didakwa bercanggah dengan ajaran Islam itu diletakkan di hadapan rumah penduduk di kawasan berkenaan pada awal pagi.

"Mengapa sasarkan kampung kami yang majoriti penduduknya beragama Islam. Perkara ini tidak pernah berlaku sebelum ini," katanya kepada pemberita di sini, hari ini.

Zuraidah Senafi, 38, pula berkata buku itu ditemui di hadapan rumahnya oleh suaminya awal pagi semalam.

"Suami hendak keluar bekerja ketika itu dan dia ternampak sebuah buku di hadapan rumah sebelum mengambilnya. Kami terkejut selepas mendapati ia seperti Bible dalam bahasa Indonesia," katanya.

Ketua Pemuda UMNO Bahagian Balik Pulau, Hisham Abd Hamid, berkata pihaknya menerima laporan daripada penduduk kampung mengenai pengedaran buku itu sejak dua hari lepas.

"Setakat ini kami telah menerima lebih 50 naskhah buku itu dan akan diserah kepada pihak berkuasa. Setelah diteliti, memang terdapat beberapa fakta yang bercanggah dengan ajaran Islam.

"Berikutan itu, Pemuda UMNO Balik Pulau bersama tujuh pertubuhan bukan kerajaan membuat laporan polis di Balai Polis Sungai Pinang (di Balik Pulau)," katanya.

Sementara itu, Anggota Dewan Undangan Negeri Teluk Bahang, Datuk Shah Headan Ayoob Shah Hussain Shah, berkata pihaknya juga akan membuat laporan kepada Jabatan Agama Islam Pulau Pinang dan berharap tindakan segera akan diambil.

Ketua Polis Daerah Barat Daya Suprintendan Lai Fah Hin ketika dihubungi mengesahkan menerima laporan berhubung pengedaran buku-buku itu dan berkata kes disiasat mengikut Seksyen 298 A Kanun Keseksaan kerana menimbulkan keresahan agama. - BERNAMA

Berita Harian X