X
Ahad, 22 November 2015 | 12:47pm

Semua 20 universiti awam setuju larang vape

Foto hiasan.
Foto hiasan.

KANGAR: Semua 20 universiti awam bersetuju agar penggunaan vape atau rokok elektronik dan rokok diharamkan di kampus masing-masing.

Menteri Pendidikan Tinggi, Datuk Seri Idris Jusoh, berkata keputusan itu dicapai bersama oleh Naib-Naib Canselor di 20 universiti berkenaan yang bermesyuarat Jumaat lalu.

"Walaupun sebelum ini ada naib canselor yang mengumumkan pengharaman menghisap vape dan rokok dalam kawasan universiti, saya menyifatkan keputusan bersama ini adalah tepat kerana universiti adalah zon hijau.

"Dahulu, hanya rokok yang diharamkan dihisap (di universiti), sekarang kita perluaskan kepada vape atau rokok elektronik," katanya selepas melancarkan Kejohanan Sukan Institusi Pendidikan Malaysia (SIPMA) ke-6 di Dewan 2020 di sini, malam tadi.

Beliau berkata, universiti diberi kuasa autonomi dan berhak menentukan hukuman atau tindakan terhadap mereka yang melanggar peraturan itu dan kerajaan tidak akan campur tangan.

Mengenai sukan dalam kalangan pelajar universiti, Idris berkata, kerajaan menyediakan banyak insentif dan kemudahan selain pengecualian tertentu kepada atlet yang aktif untuk menggalakkan mereka mencapai kejayaan cemerlang dalam bidang sukan.

Malah, katanya, lebih separuh pingat yang diperoleh kontinjen negara dalam Sukan SEA disumbangkan oleh atlet daripada kalangan pelajar terutamanya pelajar universiti.

"Kerajaan memang mengiktiraf kejayaan pelajar dalam bidang sukan. Ini dapat dilihat melalui banyak insentif dan penganugerahan disediakan untuk mereka agar lebih produktif," katanya.

SIPMA yang bermula semalam hingga 28 November ini disertai tujuh kontinjen mewakili Majlis Sukan (MS) Sekolah-Sekolah Malaysia, MS Universiti-Universiti Malaysia, MS Politeknik, MS Matrikulasi, MS IPTS, MS Kolej Komuniti (MASKOM) dan MS Institut Pendidikan Guru.

Kejohanan dwi tahunan itu dikelolakan oleh MASKOM, membabitkan 994 atlet yang bertanding dalam tujuh acara iaitu renang, olahraga, badminton, tenpin boling, bola sepak, skuasy dan hoki. - BERNAMA

Berita Harian X