Khamis, 11 Februari 2016 | 6:47pm

Paru-paru paus dipenuhi lumpur

KAKITANGAN Institut Penyelidikan Perikanan (FRI) dan Jabatan Veterinar Johor melakukan bedah siasat ke atas bangkai ikan paus di jeti Pejabat Perikanan Batu Pahat. - Foto BERNAMA
KAKITANGAN Institut Penyelidikan Perikanan (FRI) dan Jabatan Veterinar Johor melakukan bedah siasat ke atas bangkai ikan paus di jeti Pejabat Perikanan Batu Pahat. - Foto BERNAMA

BATU PAHAT: Bedah siasat awal terhadap bangkai paus yang ditemui mati di muara Sungai Sarang Buaya, Semerah, kelmarin mendapati saluran pernafasan terutama bahagian paru-paru mamalia itu dipenuhi lumpur.

Penemuan lumpur dalam jumlah yang besar pada paru-paru haiwan seberat 15,000 kilogram itu mendedahkan antara punca kematian paus jantan dewasa daripada spesies Sei atau nama saintifiknya Balaenoptera Borealis yang pada awalnya terdampar di Pantai Rambah di Pontian, Isnin lalu.

Pengarah Perikanan Johor, Munir Mohd Nawi, berkata selepas beberapa jam bedah siasat dilakukan, pihaknya mendapati terdapat sisa lumpur memenuhi hampir keseluruhan saluran pernafasan termasuk bahagian paru-paru mamalia berkenaan.

"Kita percaya saluran pernafasan paus ini dimasuki lumpur ketika berada di perairan Pontian sejak Isnin lalu. Pakar serta penyelidik dari Institut Penyelidikan Perikanan (FRI) juga yakin sisa lumpur berkenaan menyebabkan paus ini hilang keseimbangan untuk berenang, sekali gus terpaksa menuju ke arah darat di muara Sungai Sarang Buaya.

"Selepas ini pakar FRI akan melakukan ujian histopatologi bagi mengesan sebarang penyakit atau kecederaan dalaman paus ini pula yang dijangka mengambil masa lebih kurang dua hingga tiga minggu," katanya selepas memantau proses bedah siasat awal di jeti Pejabat Perikanan Daerah Batu Pahat, hari ini.

Munir berkata, ujian terhadap tisu ikan paus itu pula akan dilakukan di makmal FRI bagi mengenal pasti faktor lain yang mungkin menyebabkan paus itu mati.

Berita Harian X