Jumaat, 15 April 2016 | 7:02pm
Gambar hiasan
Gambar hiasan

Kata laluan e-Filing LHDN boleh guna SMS

CYBERJAYA: Pembayar cukai yang terlupa kata laluan e-Filing boleh menetapkan semula atau 'reset' kata laluan e-Filing mereka melalui sistem pesanan ringkas (SMS) mulai Isnin ini.

Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN), dalam satu kenyataan sebentar tadi, berkata melalui inisiatif baharu yang diperkenalkan itu, pembayar cukai yang terlupa kata laluan e-Filing boleh memohon kod pengaktifan sementara (KPS) menggunakan nombor telefon bimbit yang berdaftar dengan LHDN.

"Namun, buat masa sekarang, khidmat berkenaan hanya dapat dilakukan oleh pengguna talian MAXIS, Digi dan Umobile sahaja manakala pengguna talian lain akan dapat menikmati kemudahan ini pada masa hadapan selepas urusan berkaitan dimuktamadkan.

"Syarikat penyedia telekomunikasi (telco) akan mengenakan caj 50 sen kepada pengguna kemudahan ini untuk setiap SMS maklum balas yang diberikan. KPS adalah sah selagi ia tidak digunakan oleh pembayar cukai untuk set semula kata laluan e-Filing mereka.

"Untuk tindakan set semula kata laluan menggunakan KPS, pembayar cukai boleh melayari Portal Rasmi LHDN di www.hasil.gov.my>EzHASiL>e-Filing>Bantuan>Terlupa Kata Laluan atau klik pautan berikut, https://ez.hasil.gov.my/CI/Bantuan_Anon.aspx," katanya.

Sebelum ini, pembayar cukai hanya dibenarkan memohon KPS menggunakan alamat e-mel yang berdaftar dengan LHDN atau hadir sendiri di mana-mana kaunter perkhidmatan pelanggan LHDN.

Justeru, LHDN berharap kaedah baharu itu dapat memberi kemudahan kepada mereka dan menggalakkan lebih ramai pembayar cukai mengemukakan Borang Nyata Cukai Pendapatan (BNCP) melalui e-Filing.

Sebagai rekod sehingga jam 5.30 petang tadi, sebanyak 1,602,023 BNCP pelbagai kategori sudah diterima melalui kaedah e-Filing, meningkat 5.68 peratus berbanding tempoh yang sama tahun lalu iaitu hanya 1,515,937 borang.

Daripada angka itu, Borang BE yang diterima melalui kaedah e-Filing daripada pembayar cukai individu yang tidak mempunyai punca pendapatan perniagaan berjumlah 1,163,742 borang berbanding hanya 1,058502 borang pada 2015.

Berita Harian X