Khamis, 28 April 2016 | 3:42pm

Paras air Empangan Bukit Merah naik tapi masih kritikal

CUACA panas dan kering luar biasa yang berkait rapat dengan fenomena El-Nino melanda negara menyebabkan Empangan Bukit Merah menyusut. - Foto BERNAMA
CUACA panas dan kering luar biasa yang berkait rapat dengan fenomena El-Nino melanda negara menyebabkan Empangan Bukit Merah menyusut. - Foto BERNAMA

IPOH: Paras air di Empangan Bukit Merah meningkat sebanyak 6.18 meter (20.30 kaki) namun masih berada pada tahap kritikal, kata Pengerusi Jawatankuasa Kemudahan Awam, Infrastruktur, Tenaga dan Air Perak, Datuk Zainol Fadzi Paharudin.

Beliau berkata, paras air empangan ialah 6.06 meter (19.9 kaki) Isnin lalu.

"Peningkatan berlaku berikutan hujan mula turun sejak kebelakangan ini di stesen cerapan di kawasan tadahan Kampung Sempeneh, Batu Kurau dan Bukit Merah," katanya.

Mengenai kemungkinan Lembaga Air Perak (LAP) akan membuat catuan berkala, Zainol Fadzi berkata ia akan dilakukan apabila paras air empangan itu menyusut sehingga 5.20 meter.

"Pengguna di daerah Kerian, Kamunting dan Taiping akan terjejas sekiranya catuan berlaku," katanya.

Sementara itu, Jurutera Daerah Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) Kerian, Ir Hasni Mat, berkata pihaknya sedang membekalkan pam air kepada petani untuk memastikan 17,000 hektar tanaman padi tidak terjejas berikutan air Empangan Bukit Merah mengalami penyusutan.

"JPS menyediakan 21 pam bergerak berkapasiti rendah untuk sedut air daripada parit ke bendang. Air dari parit akan dikitar semula sebelum dibekalkan ke bendang," katanya.

Beliau berkata, pam ditempatkan di beberapa kawasan di Kerian antaranya Tanjung Piandang, Alor Pongsu, Sungai Acheh, Semanggol dan Selinsing. - BERNAMA

Berita Harian X