Ahad, 28 Ogos 2016 | 5:23pm

UPSI tawar 2,437 tempat kemasukan September

TANJUNG MALIM: Seramai 2,437 pelajar yang berjaya melanjutkan pengajian di Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) akan mendaftar esok di empat kolej kediaman di Kampus Sultan Azlan Shah, Proton City.

Mereka akan mendaftar dan menginap di Kolej Harun Aminurrashid (KHAR), Kolej Ungku Omar (KUO), Kolej Aminuddin Baki (KAB) dan Kolej Za'ba (KZ).

Pelajar ambilan September sesi 2016/2017 akan memulakan kuliah pada 5 September depan.

Timbalan Naib Canselor (Akademik dan Antarabangsa) UPDI, Prof Dr Mohamad Sahandri Gani Hamzah, berkata mereka akan melanjutkan pengajian dalam 40 program ijazah sarjana muda ditawarkan UPSI.

"Pendaftaran membabitkan 25 program pendidikan dan 15 program bukan pendidikan di sembilan fakulti iaitu Fakulti Bahasa dan Komunikasi, Fakulti Sains Kemanusiaan, Fakulti Sains Sukan dan Kejurulatihan, Fakulti Pengurusan dan Ekonomi, Fakulti Sains dan Matematik, Fakulti Muzik dan Seni Persembahan, Fakulti Pendidikan dan Pembangunan Manusia, Fakulti Seni, Komputeran dan Industri Kreatif serta Fakulti Pendidikan Teknikal dan Vokasional.

Beliau mengucapkan tahniah atas kejayaan calon dan berharap mereka tidak menghampakan harapan ibu bapa.

Beliau menasihatkan pelajar baru supaya menjaga nama baik universiti dan memfokus kepada matlamat menuntut ilmu serta memantapkan kemahiran sahsiah.

"Aktiflah dalam pelbagai aktiviti di peringkat kolej, persatuan serta fakulti ," katanya.

UPSI juga menerima kemasukan enam pelajar Bangladesh dan tiga dari China. Bagi program mobiliti, seramai 19 pelajar dari China akan mendaftar.

Berita Harian X