Rabu, 14 Disember 2016 | 7:50pm

PM lancar Fasa 1, MRT laluan Sungai Buloh-Kajang esok

PERCUBAAN perkhidmatan MRT di Stesen MRT Sungai Buloh. - Foto Saddam Yusoff
PERCUBAAN perkhidmatan MRT di Stesen MRT Sungai Buloh. - Foto Saddam Yusoff

KUALA LUMPUR: Perkhidmatan Transit Aliran Massa (MRT) Sungai Buloh-Kajang Fasa Satu membabitkan laluan antara Sungai Buloh dan Semantan akan dilancarkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak esok.

Pelancaran itu bakal mencipta sejarah sistem pengangkutan awam di Lembah Klang apabila laluan sepanjang 23 kilometer itu dibuka.

Laluan itu mempunyai 12 stesen iaitu Sungai Buloh, Kampung Selamat, Kwasa Damansara, Kwasa Sentral, Kota Damansara, Surian, Mutiara Damansara, Bandar Utama, Taman Tun Dr Ismail, Phileo Damansara, Pusat Bandar Damansara dan Semantan.

Majlis pelancaran itu dijangka bermula pada pukul 3 petang di stesen Kwasa Damansara, dengan pengoperasian perkhidmatannya akan bermula pada jam 6 pagi pada hari berikutnya iaitu Jumaat ini.

Menurut Pengarah Komunikasi Strategik dan Hubungan Pihak Berkepentingan MRT, Datuk Najmuddin Abdullah, fasa kedua dari Semantan ke Kajang yang membabitkan 19 stesen dijangka siap sepenuhnya pada Julai 2017.

Katanya, dengan siapnya fasa kedua, ia bakal memanfaatkan kira-kira 1.2 juta penduduk di sekitar Lembah Klang.

Sebanyak 112 bas pengantara akan beroperasi di semua 12 stesen laluan 1 fasa pertama perkhidmatan MRT itu dengan kekerapannya 10 hingga 15 minit, dengan hanya mengenakan tambang sebanyak RM1 sehala.

Kemudahan parkir kenderaan juga disediakan. - BERNAMA

Berita Harian X