Selasa, 18 Julai 2017 | 5:52pm
PENGARAH Jabatan Perkhidmatan Kuarantin dan Pemeriksaan Malaysia (MAQIS) Johor/Melaka, Siti Nur Ahmad. - Foto Zulkarnain Ahmad Tajuddin
PENGARAH Jabatan Perkhidmatan Kuarantin dan Pemeriksaan Malaysia (MAQIS) Johor/Melaka, Siti Nur Ahmad. - Foto Zulkarnain Ahmad Tajuddin

MAQIS sahkan pengusaha langgar permit

JOHOR BAHRU: Jabatan Perkhidmatan Kuarantin dan Pemeriksaan Malaysia (MAQIS) mengesahkan pengusaha tempatan produk sejuk beku melanggar syarat permit yang hanya membenarkan syarikat itu mengimport daging dari Australia.

Pengarah MAQIS Johor/Melaka, Siti Nur Ahmad, berkata dalam serbuan dan pemeriksaan oleh enam pegawai penguat kuasa MAQIS sehingga jam 7 pagi tadi, kontena terakhir dipercayai mengimport daging lembu dari negara lain iaitu Brazil.

Katanya, MAQIS juga akan mengenakan tindakan atas kesalahan pintu masuk mengimport tanpa permit bagi disabit mengikut Seksyen 11 (1) Akta MAQIS 2011, selain Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) sudah diminta bagi menyiasat status import pengusaha tempatan itu berkenaan perakuan logo halal.

"Dalam pemeriksaan awal, MAQIS menemui 160 kotak daging babi disusun secara bercampur dengan 1,142 kotak daging kambing pada kontena pertama, selain kira-kira 30 tan daging kambing, masing-masing pada kontena kedua dan ketiga, manakala kontena terakhir dipercayai mengandungi paru lembu yang diimport dari Brazil.

"Kontena ini bagaimanapun disahkan mempunyai permit untuk membawa hanya daging kambing dari negara Australia dan tiada permit untuk membawa daging dari negara lain.

"Hasil pemeriksaan MAQIS, hanya satu mengikut spesifikasi permit dan peruntukan akta iaitu kontena ketiga, manakala tiga lagi tanpa permit import sah yang dikeluarkan MAQIS," katanya ketika dihubungi di sini, hari ini.

Siti Nur berkata, MAQIS akan menghantar sampel ke makmal veterinar di Salak Tinggi, Selangor untuk membuat pengesahan bahan, yang mengambil tempoh dua minggu, selain menjalankan siasatan bagi mendapatkan penjelasan pengusaha tempatan yang beroperasi di Serdang, Selangor itu.

""Sekiranya cukup keterangan selepas siasatan dijalankan, MAQIS boleh mendakwa pengimport dengan izin bertulis dari pendakwa raya mengikut Seksyen 11(1) Akta MAQIS 2011 kerana mengimport tanpa karkas dan permit yang sah.

"Bagi kesalahan mengikut Seksyen 13 kerana memberi permit/perakuan palsu dalam pengimportan, jika sabit kesalahan pengimport boleh didenda sehingga RM50,000 atau penjara sehingga dua tahun atau kedua-duanya," katanya.

Mengikut laporan, MAQIS menyita empat kontena dipercayai berisi daging babi bercampur daging kambing yang dibawa masuk dari Sepanyol dalam serbuan di Pelabuhan Tanjung Pelepas (PTP), semalam.

Serbuan yang turut mendapat kerjasama daripada PTP itu, selain maklumat awam sejak 31 Mei lalu, mendapati bekalan daging bernilai kira-kira RM2 juta dengan anggaran 120 tan itu disusun secara bercampur yang diletakkan dalam empat kontena sejuk beku, menyebabkan pergerakan kontena terbabit disekat keluar daripada kawasan pelabuhan.

Kabinet Malaysia 2020

Berita Harian X