Ahad, 3 September 2017 | 8:58pm
WAN Junaidi (empat dari kanan) mengagihkan daging korban di Masjid Jamek FRIM Kepong hari ini. - Foto Supian Ahmad
WAN Junaidi (empat dari kanan) mengagihkan daging korban di Masjid Jamek FRIM Kepong hari ini. - Foto Supian Ahmad

FRIM Inc diluluskan, boleh jana pendapatan sendiri

KUALA LUMPUR: Kementerian Kewangan telah meluluskan penubuhan FRIM Inc bagi memajukan dan membangunkan hasil penyelidikan dalam sektor perhutanan, kata Menteri Sumber Asli dan Alam Sekitar Datuk Seri Wan Junaidi Tuanku Jaafar.

Beliau berkata, susulan kelulusan yang diperoleh pada 4 Ogos lalu, Institut Penyelidikan Perhutanan Malaysia (FRIM) dapat menjana pendapatan sendiri melalui pengkomersilan produk penyelidikan dan pembangunan yang dijalankannya.

Ini secara tidak langsung mengurangkan kebergantungan kepada dana kerajaan, katanya kepada pemberita selepas menghadiri Perhimpunan Raya Korban Perdana kementerian itu di Masjid Jamek FRIM di sini hari ini.

Pada 7 April tahun lepas, Dewan Rakyat meluluskan Rang Undang-Undang FRIM 2016 yang antara lain membenarkan institut itu menubuhkan atau memajukan syarikat untuk memperkukuhkannya menjadi satu badan pihak berkuasa bagi mengkomersil dan mengurus program atau projek berkaitan bidang penyelidikan hutan.

Sementara itu, Ketua Pengarah FRIM, Datuk Dr Abd Latif Mahmod, berkata kira-kira 150 produk berpotensi akan dikomersilkan pada peringkat awal.

Beliau berkata, 15 produk terbaik disasarkan berada di pasaran tahun depan dengan jangkaan pendapatan antara RM150 juta dan RM200 juta selepas tiga tahun di pasaran.

"Kita tubuhkan pasukan khas bagi membantu memastikan produk-produk ini berjaya dipasarkan dan menembusi pasaran antarabangsa," katanya.

Beliau berkata antara produk berpotensi ialah perabot daripada hasil hutan, terutamanya yang diusahakan pengusaha Bumiputera. -- BERNAMA

Berita Harian X