Sabtu, 16 September 2017 | 12:13pm
TIMBALAN Menteri Besar Kelantan, Datuk Mohd Amar Nik Abdullah. - Foto fail NSTP/Fathil Asri

Maahad tahfiz, pondok perlu bantuan kewangan

KOTA BHARU: Maahad tahfiz dan pondok terutama di Kelantan memerlukan bantuan kewangan bagi menyediakan kemudahan lengkap, sekali gus mengelak daripada bahaya, termasuk kebakaran.

Timbalan Menteri Besar Kelantan, Datuk Mohd Amar Nik Abdullah, berkata kebanyakan maahad tahfiz dan pondok mengalami masalah kewangan dan hanya bergantung kepada yuran pelajar.

Katanya, semua pihak perlu lebih peka dan mengambil perhatian mengenai aspek keselamatan memandangkan banyak kejadian kebakaran berlaku dan mengorbankan ramai nyawa.

"Saya meminta semua maahad tahfiz dan pondok di negeri ini berdaftar dengan Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Kelantan (MAIK) serta mendapat kelulusan Jabatan Bomba dan Penyelamat bagi memastikan keselamatan penghuni.

"Pondok atau maahad tahfiz yang tidak selamat perlu dibantu dan pemilik atau pengusaha pusat Islam ini juga perlu memastikan jumlah pelajar bersesuaian dengan keluasan premis," katanya.

Beliau ditemui selepas sambutan Hari Malaysia peringkat negeri Kelantan di Stadium Sultan Muhammad IV, Kota Bharu, hari ini.

Mohd Amar berkata, kejadian kebakaran di Pusat Tahfiz Darul Quran Ittifaqiyah, Taman Datuk Keramat itu perlu dijadikan sebagai iktibar kepada semua.

"Kita tidak boleh salahkan sesiapa dan sebagai masyarakat, kita perlu membantu maahad tahfiz di seluruh negara, baik dari segi material mahu pun moral.

"Saya juga menyambut baik tindakan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak memberi peruntukan sebanyak RM30 juta dan berharap ia sampai kepada semua di pusat tahfiz.

1412 dibaca
Berita Harian X