Rabu, 20 September 2017 | 10:11pm
MENTERI Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK), Datuk Seri Hamzah Zainudin. - Foto Ahmad Irham Mohd Noor
MENTERI Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK), Datuk Seri Hamzah Zainudin. - Foto Ahmad Irham Mohd Noor

Penutupan KR1M persediaan KR1M 2.0

KUALA LUMPUR: Penutupan sementara Kedai Rakyat 1Malaysia (KR1M) sejak minggu lalu dibuat sebagai persediaan kepada pelaksanaan KR1M 2.0, di samping bagi tujuan penambahbaikan kepada kelemahan sebelum ini.

Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK), Datuk Seri Hamzah Zainudin, berkata penambahbaikan yang sedang dilakukan dibuat membabitkan kerjasama pelbagai agensi.

Katanya, KR1M 2.0 juga bakal membuka peluang perniagaan kepada pengeluar dan pengilang tempatan.

"Penutupan sementara Kedai KR1M adalah sebahagian daripada penambahbaikan seperti mana yang dinyatakan oleh Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi pada Julai lalu.

"Ia sebahagian daripada rancangan kementerian untuk menambahbaik kelemahan sebelum ini, melalui inisiatif yang dinamakan sebagai KR1M 2.0," katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Hamzah mengulas mengenai notis pemberitahuan penutupan sementara KR1M yang dipamerkan di semua premis perniagaan berkenaan di seluruh negara.

Mengulas lanjut, beliau berkata, butiran terperinci mengenai penambahbaikan KR1M akan diumumkan dalam masa terdekat iaitu pada hari pelancaran KR1M 2.0.

"Ia sebahagian daripada komitmen kami untuk menambah baik dan memberikan perkhidmatan terbaik kepada orang awam," katanya.

Hamzah sebelum ini memaklumkan KR1M 2.0 akan dilancarkan bagi membolehkan rakyat mendapat lebih banyak pilihan produk pada harga lebih murah daripada pasaran.

Pengenalan KR1M 2.0 juga bakal memasarkan produk keluaran daripada koperasi dan usahawan tempatan, berbeza dengan sebelum ini yang diuruskan sebuah syarikat pengendali.

Berita Harian X