Khamis, 28 September 2017 | 6:32pm
KETUA Pengarah JBPM Kedah, Penolong Kanan Pesuruhjaya Bomba, Abdul Razak Muda (tiga dari kanan) ketika merasmikan majlis Pelancaran Kempen Mengatasi Kebakaran,Pelancaran Skuad Bomba Sekolah Pondok dan Pelancaran Bomba Komuniti Zon 2,Kedah di Kampung Pondok Ampang Jeneri. - Foto Nur Syazwana Mansor

Tutup sekolah agama tak berdaftar

SIK: Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Kedah boleh menutup mana-mana sekolah agama dan maahad tahfiz yang tidak berdaftar dengan kerajaan negeri.

Ketua Pengarah JBPM Kedah, Penolong Kanan Pesuruhjaya Bomba, Abdul Razak Muda, berkata pemberian notis tutup itu boleh dilakukan berdasarkan Seksyen 13 Akta Perkhidmatan Bomba 1988.

Sehubungan itu, beliau menggesa semua sekolah agama dan maahad tahfiz untuk mendaftar dengan Jabatan Agama Islam Kedah (JAIK) bagi membolehkan JBPM melakukan pemeriksaan keselamatan kebakaran.

Beliau berkata, setakat ini, hanya 147 sekolah agama dan maahad tahfiz yang berdaftar dengan JAIK .

"Daripada jumlah terbabit, sebanyak 118 buah sudah diperiksa, manakala bakinya akan dilakukan secara berperingkat.

"Hasil pemeriksaan mendapati, 80 peratus daripada jumlah sekolah yang diperiksa tidak menepati aspek keselamatan kebakaran seperti tiada alat pemadam api, tiada tangga dan pintu kedua untuk keluar, pemasangan jeriji yang tidak mematuhi piawaian dan keadaan pendawaian elektrik yang kurang memuaskan.

"Hal seperti ini boleh mengancam keselamatan pelajar dan penghuni asrama khususnya terutamanya ketika waktu malam apabila semua penghuni tidur," katanya.

Beliau berkata demikian selepas merasmikan Kempen Mengatasi Kebakaran, Pelancaran Skuad Bomba Sekolah Pondok dan Pelancaran Bomba Komuniti Zon 2 Kedah di Kampung Pondok Ampang Jeneri, dekat sini.

Pada masa sama, beliau berkata, JBPM dalam usaha untuk bekerjasama dengan badan korporat, pertubuhan bukan kerajaan (NGO), ahli politik dan pelbagai pihak lain bagi tujuan meningkatkan aspek keselamatan di sekolah pondok.

"Kita sedar, kebanyakan sekolah pondok ini mempunyai dana yang sedikit untuk menyediakan kelengkapan keselamatan yang secukupnya, jadi ini adalah antara inisiatif yang boleh kita ambil untuk membantu mereka," katanya.

687 dibaca
Berita Harian X