Ahad, 24 Disember 2017 | 9:25am

Suka berlengah punca ramai pencarum tak letak penama

PUTRAJAYA: Segelintir rakyat Malaysia gemar melengah-lengahkan pelbagai urusan dan sering memilih untuk menyelesaikan sesuatu perkara pada saat akhir.

Sikap berkenaan dapat dilihat saban tahun apabila tiba tarikh akhir untuk menghantar penyata cukai Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN).

Juga, tindakan menukar kad pengeluaran wang automatik (ATM) kepada kad debit pada saat akhir sehingga menyebabkan kesesakan di beberapa bank menjelang akhir tahun lalu.

Sikap gemar berlengah juga dipercayai antara faktor menyebabkan hanya empat juta daripada 14 juta pencarum Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) pada masa ini yang meletakkan penama bagi caruman mereka.

Perancang harta Prudential Assurance Malaysia Bhd, Nor Liza Ahmad berpandangan kesedaran masyarakat Malaysia mengenai pengurusan harta yang rendah dan kurangnya sikap melakukan segera untuk menguruskan aset menyebabkan hanya empat juta pencarum KWSP meletakkan penama masing-masing.

"Semua individu termasuklah pencarum KWSP perlu menganggap soal ke mana harta dan wang masing-masing disalurkan apabila mereka tiada kelak sebagai satu perkara penting.

"Semua pihak perlu sedar bahawa apabila berlaku kematian keseluruhan harta milik seseorang individu akan dibekukan sebelum dicairkan semula bagi proses pembahagian harta.

"Masyarakat Islam khususnya mempunyai banyak alternatif untuk menguruskan harta seperti wasiat, faraid, hibah, sedekah dan wakaf," katanya ketika dihubungi.

Jelas Nor Liza, dalam hal ini terdapat hadis Nabi Muhammad SAW diriwayatkan Bukhari dan Muslim yang berbunyi: "Tinggalkan orang yang tersayang dalam kesenangan adalah lebih baik daripada tinggalkan mereka dalam keadaan meminta-minta."

Pencarum KWSP Annie Toh, 48, pula berpendapat selain sikap gemar berlengah, sikap tidak terfikir kemungkinan bahawa setiap individu berisiko menemui ajal pada bila-bila masa menyebabkan jumlah pencarum KWSP yang meletakkan penama agak rendah.

Dia yang berkahwin, tetapi tidak mempunyai anak memilih untuk meletakkan nama kakaknya yang masih bujang sebagai penama dalam KWSP.

"Saya risau seandainya berlaku sesuatu kepada saya satu hari nanti, kakak saya akan tinggal seorang diri dan tidak ada orang menjaganya. Jadi saya memilih dia sebagai penama untuk memastikan dia ada duit untuk hari tua," katanya.

Tambah Toh, dia sudah berbincang dan mendapat persetujuan suaminya untuk menjadikan kakaknya sebagai penama KWSP.

Sebagai makluman, bagi yang bukan Islam, penama adalah benefisiari atau penerima mutlak simpanan ahli yang sudah meninggal dunia.

Seorang lagi pencarum KWSP, Eddie Idris, 50, yang masih bujang, memilih untuk menggunakan khidmat syarikat amanah as-Salihin Trustee Bhd sebagai pengurus asetnya selepas dia meninggal dunia.

"Syarikat pengurus aset akan menyiapkan wasiat saya apabila saya tiada lagi. Ini termasuklah wang KWSP saya," katanya.

Jelas Eddie, dia pernah melihat keluarga mendiang rakannya menghadapi masalah untuk menuntut wang KWSP apabila si mati meletakkan nama bekas teman wanita sebagai penama.

Berdasarkan pengalaman itu, dia memilih untuk menggunakan khidmat syarikat amanah.

Seorang lagi pekerja swasta, Zalinda Ahmad, 37, yang juga ibu kepada tiga anak lelaki berusia enam hingga 10 tahun, berkata dia mengemaskini borang penama KWSP setiap kali selepas mendapat cahaya mata baharu.

"Saya tidak mahu anak saya menghadapi kesulitan untuk menuntut wang berkenaan seandainya sesuatu berlaku kepada saya secara tidak disangka-sangka," jelasnya. - BERNAMA

Berita Harian X