Selasa, 2 Januari 2018 | 4:19pm

Jambatan gantung Pamah Aur dibina semula minggu depan

JERANTUT: Isu jambatan gantung uzur di Kampung Pamah Aur dekat Lipis, yang viral sejak pagi tadi, dianggap selesai susulan penjelasan oleh Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Jelai, Datuk Seri Wan Rosdy Wan Ismail.

Wan Rosdy yang juga Pengerusi Jawatankuasa Perumahan dan Perbandaran Pahang, berkata permohonan kerja baik pulih jambatan itu sudah diluluskan Jabatan Kerja Raya (JKR) pada 21 Disember lalu.

"Saya terkejut mendapat tahu mengenai rakaman klip video itu. Saya sudah berjumpa dengan individu dalam klip video iaitu Abdul Jalil Sulaiman dan beliau berpuas hati selepas mendengar penjelasan yang diberikan.

"Beliau juga meminta maaf dengan kejadian itu. Saya harap, jika ada penduduk kawasan berkenaan yang tidak berpuas hati atau mempunyai sebarang persoalan berhubung masalah di kawasan mereka, tolong datang bertemu Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) atau penghulu atau berjumpa dengan saya sendiri," katanya ketika dihubungi di sini, sebentar tadi.

Beliau turut berkongsi dokumen kelulusan permohonan projek baik pulih jambatan gantung terbabit melalui aplikasi WhatsApp.

Berdasarkan surat kelulusan itu, peruntukan sebanyak RM462,414,40 sudah diluluskan JKR untuk kerja baik pulih yang dijadualkan akan dimulakan pada Isnin depan.

Wan Rosdy turut memaklumkan pihak JKKK juga menyediakan bot untuk memudahkan penduduk menyeberangi sungai berkenaan.

"Saya anggap isu ini adalah salah faham antara keluarga itu dengan pihak kami... saya harap perkara ini tidak diperbesarkan... anggaplah ia sudah selesai," katanya.

Dalam klip video berdurasi satu minit dua puluh tiga saat (1:23) itu, seorang bapa bersama anaknya dilihat sedang menyeberangi sungai menggunakan jambatan gantung yang uzur untuk menghantar anaknya ke sekolah.

Difahamkan, klip video itu dirakam isteri kepada lelaki berkenaan dan mendapat perhatian daripada netizen.

Selain kecaman terhadap Kerajaan Negeri yang dilihat gagal menyediakan infrastruktur sempurna kepada penduduk, ada juga netizen mengecam tindakan ibu bapa berkenaan yang dilihat membahayakan nyawa anak sendiri.

Berita Harian X