Selasa, 23 Januari 2018 | 3:35pm
DATUK Seri Hamzah Zainuddin.- Foto Mohd Fadli Hamzah
DATUK Seri Hamzah Zainuddin.- Foto Mohd Fadli Hamzah

Pusat servis, bengkel akan diwajibkan miliki lesen khas

PUTRAJAYA: Rang Undang-Undang (RUU) Perkhidmatan Penyelenggaraan dan Pembaikan Kenderaan Motor yang akan dibentangkan di Dewan Rakyat, Mac depan antara lain bakal mewajibkan pengusaha memiliki lesen khas mengendalikan perniagaan itu.

Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Datuk Seri Hamzah Zainuddin, berkata undang-undang berkenaan bertujuan memberi keselesaan dan menjaga kepentingan pengguna tanpa meminggirkan hak penggiat industri itu.

Katanya, penguatkuasaannya diyakini dapat memastikan industri itu berkembang maju seiring pembangunan pesat teknologi masa kini sekali gus menjaga hak dan kepentingan pengguna.

Semua pengusaha pusat servis kenderaan dan bengkel akan diwajibkan memiliki lesen khas bagi mengendalikan perniagaan untuk menjaga kepentingan pengguna terhadap servis berkenaan.

Katanya, dengan penguat kuasaan undang-undang juga industri berkenaan dijangka lebih berkembang pesat sejajar dengan teknologi masa kini yang sering berubah.

"Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) akan mengeluarkan lesen khas kepada pemilik atau pengendali pusat servis kenderaan dan bengkel kenderaan motor.

"Lesen khas itu hanya dikeluarkan jika menepati syarat kelayakan termasuk memiliki mekanik bertauliah.

"Selain lesen perniagaan sedia ada, lesen khas juga akan dikeluarkan. Kita umpamakan mekanik seperti doktor, lesen dikeluarkan mengikut kepakaran tertentu dan menjadi kesalahan jika memberi sesuatu perkhidmatan tanpa lesen yang sah," katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas menghadiri sesi perjumpaan bersama industri dan pihak berkepentingan berhubung RUU Perkhidmatan Penyelenggaraan dan Pembaikan Kenderaan Motor di sini, hari ini.

RUU Perkhidmatan Penyelenggaraan dan Pembaikan Kenderaan Motor dibuat berikutan aduan pengguna yang diterima KPDNKK berhubung perkhidmatan pusat servis kenderaan dan bengkel kenderaan motor.

Tambahnya lagi, undang-undang ini juga antara lain bagi menentukan pusat servis kenderaan dan bengkel kenderaan motor beroperasi mengikut kategori dan kepakaran tertentu.

"Tiga kategori ditetapkan iaitu pembaikan enjin, perkhidmatan penyelenggaraan dan aksesori seperti tayar manakala kategori lain akan putuskan dalam masa terdekat," katanya.

"Undang-undang ini perlu fleksibel dan akan ditingkatkan dari semasa ke semasa sejajar dengan teknologi dalam bidang automobil yang sentiasa berubah.

"Contohnya, jika dulu kenderaan motor kurang menggunakan sistem berasaskan elektronik, kini semakin banyak kenderaan menggunakannya," katanya.

"Oleh itu, apabila sudah diluluskan di Parlimen, kita akan panggil pemilik atau pengendali pusat servis kenderaan dan bengkel kenderaan motor supaya lebih jelas mengenainya," katanya.

Beliau berkata, pihaknya memahami mengenai perubahan dan tiada niat mahu menutup periuk nasi atau menyulitkan mereka.

"Kita akan beri tempoh. Bagi yang sudah mempunyai perniagaan, tetapi ada mekanik atau pekerja tiada sijil kemahiran mereka perlu menghadiri kursus tertentu," katanya.

Justeru, pihak yang gagal mematuhinya tindakan akan dikenakan. Setakat ini, pihaknya belum memutuskan bentuk hukuman dan kini masih di peringkat perbincangan.

"Ketika ini, ada kira-kira 30,000 pengusaha bengkel kenderaan di seluruh negara. Penguatkuasaan itu dijangka dapat meningkatkan taraf profesionalisme kerjaya mekanik setanding bidang pekerjaan lain," katanya.

Berita Harian X