Isnin, 5 Februari 2018 | 4:23pm
DATUK Soiman Jahid (tengah) dan Pengarah JBPM negeri, Azlimin Mat Noor bergambar bersama penerima anugerah perkhidmatan cemerlang. - Foto Baharom Bakar

4,000 pegawai, anggota JBPM bertugas PRU-14

KUALA TERENGGANU: Kira-kira 4,000 pegawai serta anggota Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) di seluruh negara akan bertugas sepanjang tempoh Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU-14) nanti.

Timbalan Ketua Pengarah (Operasi) JBPM, Datuk Soiman Jahid berkata, tumpuan pegawai serta anggota JBPM adalah untuk menjaga keselamatan dan kebakaran pusat pengundi dan pusat penjumlahan undi.

Beliau berkata, JBPM sedang menunggu jumlah bangunan akan digunakan untuk proses pembuangan undi dan pusat penjumlahan undi daripada Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR).

"Jika didapati bangunan sekolah dipilih SPR sebagai lokasi pembuangan undi, kita akan pastikan peralatan dan kelengkapan kebakaran disediakan dapat digunakan jika berlaku kebakaran.

"Setakat ini, JBPM sudah bersiap siaga termasuk jumlah pegawai dan anggota yang akan bertugas pada PRU terutama pada hari proses pembuangan undi dan penjumlahan undi," katanya selepas merasmikan Majlis Penganugerahan Pingat Kebesaran Jabatan dan Anugerah Perkhidmatan Cemerlang (APK) 2017 JBPM negeri dan Akademi Bomba dan Penyelamat Malaysia Wilayah Timur, di sini, hari ini.

Turut hadir Pengarah JBPM negeri, Azlimin Mat Noor.

Soiman berkata, JBPM akan melakukan pemeriksaan terutama aspek keselamatan dan kebakaran di semua bangunan yang akan dijadikan tempat pembuangan undi serta pusat penjumlahan undi, terutama membabitkan alat dan kelengkapan pemadam api.

"Kita akan pastikan semua peralatan dan kelengkapan itu dapat digunakan jika berlaku kebakaran bagi mengelak kejadian tidak diingini kepada pengundi dan petugas," katanya.

138 dibaca
Berita Harian X