Selasa, 27 Februari 2018 | 5:34pm
MENTERI Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK), Datuk Seri Hamzah Zainuddin bersama Timbalannya, Datuk Henry Sum Agong dan Ketua Setiausaha KPDNKK, Datuk Seri Jamil Salleh bergambar bersama penerima-penerima anugerah selepas Majlis Anugerah Perkhidmatan Cemerlang (APC) Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan di Putrajaya. - Foto Mohd Fadli Hamzah
MENTERI Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK), Datuk Seri Hamzah Zainuddin menyampaikan anugerah khas kepada Timbalan Ketua Setiausaha, (Perdagangan Dalam Negeri), Datuk Basaruddin Sadali ketika Majlis Anugerah Perkhidmatan Cemerlang (APC) Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan di Putrajaya, turut kelihatan Ketua Setiausaha KPDNKK, Datuk Seri Jamil Salleh (kiri). - Foto Mohd Fadli Hamzah

KR1M 2.0 ubah persepsi rakyat pada KPDNKK

PUTRAJAYA: Pelancaran Kedai Rakyat 1Malaysia (KR1M) 2.0 awal bulan ini, menjadi titik pengubah persepsi terhadap usaha Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) dalam membantu kehidupan rakyat.

Menterinya, Datuk Seri Hamzah Zainudin, berkata inisiatif itu nyata membuka mata rakyat bagi melihat KPDNKK sebagai kementerian yang benar-benar dapat membantu mereka.

"Apabila kita nak lancar KR1M 2.0, rakyat tidak percaya dan kata KR1M 1.0 pun gagal, apatah lagi KR1M 2.0.

"Tetapi hari ini ramai orang jumpa saya kata ia inisiatif yang bijaksana diambil KPDNKK, jadi KR1M 2.0 ini menjadi titik pengubah yang mana jika dulu rakyat menganggap kita sebagai kementerian bermasalah, tetapi hari ini mereka melihat kita sebagai kementerian yang boleh membantu mereka," katanya berucap pada majlis Anugerah Perkhidmatan Cemerlang (APC) KPDNKK 2017 di sini, hari ini.

Seramai 373 warga KPDNKK menerima APC.

Selain itu, Hamzah berkata, pegawai KPDNKK juga perlu memainkan peranan bagi menangkis persepsi negatif dan tohmahan pihak tertentu berhubung keadaan ekonomi negara.

Katanya, semua pegawai perlu menjalankan tanggungjawab menyampaikan kedudukan sebenar kepada rakyat, selari dengan semangat 'pendekar' iaitu bagi menegakkan kebenaran.

"Pencapaian ekonomi negara amat memberangsangkan dan insentif disediakan kerajaan untuk penjawat awam membuktikan kerajaan sedia ada mampu mengurus serta mentadbir negara dengan baik.

"Dakwaan kononnya Malaysia sebuah negara bankrap atau perlu diselamatkan adalah satu penipuan untuk menghasut rakyat semata-mata," katanya.

Beliau berkata, tahun ini juga adalah tahun penting untuk menentukan masa depan bersama yang akan menjadi faktor kesinambungan tampuk kepimpinan kerajaan sedia ada.

"Saya berharap kita sama-sama menyokong kerajaan sedia ada untuk terus berbakti dan kekal melaksanakan pelbagai agenda murni serta inisiatif yang mendatangkan kebaikan dan manfaat, demi kemaslahatan rakyat serta negara keseluruhannya," katanya.

137 dibaca
Berita Harian X