Sabtu, 3 March 2018 | 2:23pm
Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak menyaksikan pertukaran dokumen memorandum persefahaman (MoU) antara Terengganu Inc, Dr Wan Ahmad Rudirman (kiri) dan Pengarah Urusan Eksekutif CCC, Bai Yinzhan di Ekspo Terengganu 2018 di Kompleks Sukan Negeri, Gong Badak. - Foto Rozainah Zakaria

PM Saksi Empat MoU

KUALA NERUS: Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, hari ini, menyaksikan pertukaran empat dokumen memorandum persefahaman (MoU) membabitkan potensi pelaburan keseluruhan sebanyak RM17 bilion di Ekspo Terengganu 2018.

Turut menyaksikan, Menteri Besar, Datuk Seri Ahmad Razif Abd Rahman.

MoU pertama adalah antara Terengganu Incorporated Sdn Bhd (Terengganu Inc), Malaysia Rail Link Sdn Bhd (MRL) dan China Communications Construction Sdn Bhd (CCCC) bagi menjayakan projek berimpak tinggi Laluan Rel Pantai Timur (ECRL).

Penyerahan dokumen berkenaan membabitkan Presiden merangkap Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Terengganu Inc, Dr Wan Ahmad Rudirman dan MRL diwakili Ketua Pegawai Eksekutifnya, Datuk Seri Darwis Abdul Razak, manakala CCC pula oleh Pengarah Urusan Eksekutifnya, Bai Yinzhan.

MRL, syarikat di bawah Kementerian Kewangan Diperbadankan adalah pemilik projek ECRL, manakala CCCC dilantik sebagai kontraktor kejuruteraan, perolehan dan pembinaan bertauliah.

Terengganu Inc melalui SPV TI Infra Sdn Bhd pula akan menyelaras, memudahkan dan bertindak sebagai saluran serta medium perantaraan utama di antara MRL, CCCC, pihak berkuasa tempatan (PBT) dan pengusaha tempatan di Terengganu.

ECRL adalah projek kereta api terpanjang negara dengan jumlah sambungan kereta api sejauh 688 kilometer (km) dengan anggaran kos keseluruhan RM55 bilion.

Sepanjang 230km landasan kereta api akan dibina di Terengganu yang akan dilaksanakan pertengahan bulan ini membabitkan anggaran kos RM18 bilion.

Projek ini membabitkan penyediaan lapan stesen di lokasi dikenal pasti di negeri ini termasuk Kampung Raja, Besut; Bandar Permaisuri, Setiu; Kuala Terengganu; Pengkalan Berangan, Marang; Dungun; Kerteh, Kemasik dan Chukai di Kemaman.

Sebanyak 45,000 peluang pekerjaan disediakan kepada rakyat tempatan hasil pelaksanaan projek ini yang dijangka memulakan operasi pada 2024.

Segmen kedua pula menyaksikan pertukaran MoU antara Majlis Pembangunan Wilayah Ekonomi Pantai Timur (ECERDC) yang diwakili Ketua Pegawai Eksekutifnya, Datuk Seri Jebasingam Issace John dan MRL sekali lagi diwakili Darwis.

Majlis pertukaran dokumen itu adalah kerjasama antara ECERDC dan MRL menerusi program pembangunan modal insan ECERDC iaitu 'Empower ECER' yang akan memberi manfaat kepada pelajar dari 49 sekolah sekitar stesen sepanjang laluan ECRL di Terengganu, Pahang dan Kelantan dengan jumlah keseluruhan pelajar seramai 1,350 orang.

Bagi pertukaran MoU ketiga pula, Najib menyaksikan penerimaan Nota Surat Komitmen bagi membangunkan Terengganu International Industrial Park (TIIP) di tapak seluas 404.7 hektar di Kilometer 402, Lebuhraya Pantai Timur (Kuala Terengganu - Kuala Lumpur) Mukim Kuala Berang, Terengganu.

Penyerahan dilakukan Ketua Pegawai Eksekutif LS Associates (SEA) Sdn Bhd, Maimunah Abu Bakar kepada Setiausaha Kerajaan Negeri, Datuk Wan Nawawi Wan Ismail.

Segmen seterusnya, Najib menyaksikan Majlis Penyerahan Dokumen/Surat Komitmen Oleh Pelabur Berpotensi Untuk Pembangunan Lembah Silika Terengganu kepada Wan Nawawi yang juga Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Silika.

Penyerahan pertama diserahkan daripada Naib Presiden dan Penasihat Undang-undang Kumpulan Petronas, Maliki Kamal M Yasin bagi penyaluran dan pembekalan gas ke tapak Lembah Silika Terengganu.

Wan Nawawi menerima surat komitmen bagi pembangunan infrastruktur daripada Jebasingam.

Selain itu, Wan Nawawi menerima surat komitmen daripada Pengerusi Terengganu Industrial Mineral Group, Datuk Seri Tengku Baharuddin Ibni Almarhum Sultan Mahmud.

Penyerahan terakhir dilakukan Pengerusi Eksekutif Melewar Group, Datuk Tunku Yaacob Khyra Tunku Abdullah sebagai 'Master Developer' bersama MB Incorporated bagi pembangunan Lembah Silika Terengganu.

Berita Harian X