Khamis, 8 March 2018 | 8:15pm
Jee Teik Min, 79, bapa kepada mangsa MH370, Jee Jing Han, 42, melihat siaran langsung pengumuman interim report MH370 oleh Ketua Penyiasatan MH370, Datuk Ir.Kok Soo Chon melalui telefon bimbit di kediamannya di Jalan Tepi Sekolah, Jitra. - Foto Sharul Hafiz Zam

Ahli keluarga MH370 masih berharap

JERLUN: Ahli keluarga mangsa tragedi MH370, Chew Kar Moi masih menaruh harapan untuk mengetahui kejadian sebenar berlaku ke atas anak mereka walaupun kejadian itu sudah empat tahun berlalu.

Ibunya, Tan Tuan Lay, 58, berkata walaupun kejadian itu sudah lama, namun dia tidak pernah mengalah, sebaliknya menyimpan harapan dapat bertemu anaknya semula.

Katanya, dia hanya ingin mengetahui kejadian sebenar menimpa anaknya dan berharap usaha kerajaan meneruskan pencarian itu dapat memberi jawapan kepada apa yang berlaku sebenarnya.

Bagaimanapun, suaminya, Chew Kok Sia, 65, sudah berputus asa menanti khabar gembira mengenai tragedi itu.

"Kami hanya menanti dan tidak boleh lakukan apa-apa tetapi kami terima dia sudah tiada," katanya ketika ditemui di rumahnya, di sini, hari ini.

Kar Moi yang bekerja sebagai pegawai bank di ibu negara menaiki pesawat MH370 itu ke Beijing atas urusan kerja.

Pasangan terbabit bagaimanapun mengalu-alukan usaha pencarian itu dan berterima kasih kepada kerajaan yang berusaha merungkai kebenaran di sebalik kehilangan pesawat itu.

Sementara ahli, keluarga seorang lagi mangsa MH370, Jee Jing Han berharap suatu hari nanti pencarian yang diteruskan itu akan membuahkan hasil bagi mengetahui kejadian sebenar menimpa mangsa.

Bapanya, Jee Teik Min, 80, berkata setiap hari dia akan teringat anaknya dan berharap pesawat itu dan Jing Han akan berjaya ditemui suatu hari nanti.

Teik Min yang menghadapi kesukaran bercakap turut berhasrat berjumpa dua cucunya yang tinggal bersama ibu mereka selepas bercerai dengan anaknya, Jing Han.

"Anak saya masih belum ditemui tetapi saya rindu dua anaknya yang juga cucu saya kerana sekurang-kurangnya, mereka pengubat kerinduan saya terhadap Jing Han," katanya ketika ditemui di rumahnya di Jitra.

Pesawat MH370 hilang sejak 8 Mac 2014 ketika dalam penerbangan dari Kuala Lumpur ke Beijing yang membawa 298 penumpang dan siasatan mendapati pesawat itu berakhir di dasar Lautan Hindi.

441 dibaca
Berita Harian X