Rabu, 4 April 2018 | 9:37am
Antara pemandangan sekitar di Air Terjun Saok pada Program Jelajah Tasik Kenyir di Tasik Kenyir, Hulu Terengganu. - Foto Mohd Khairul Helmy Mohd Din

Pembangunan Tasik Kenyir lonjak sektor pelancongan

JANJI DITEPATI

KUALA TERENGGANU: Menyingkap sejarah Tasik Kenyir yang kini menjadi antara aset pelancongan utama Terengganu, ia asalnya cuma kawasan pedalaman yang hampir tidak dapat ditembusi kecuali dengan sampan kecil.

Sebanyak 30 sungai termasuk Sungai Terengganu dan Sungai Berang yang mengalir deras serta berbahaya, melenyapkan kampung tradisional di Tasik Kenyir yang dahulunya hutan belantara sebelum wujudnya sebuah empangan.

Pada 1978, kawasan hutan seluas 38,000 hektar di situ yang kira-kira sebesar saiz Singapura tenggelam hingga kedalaman 145 meter, sekali gus membentuk 340 pulau.

Empangan Hidroelektrik Sultan Mahmud mewujudkan Tasik Kenyir yang saujana mata memandang, begitu luas, dan kaya dengan peluang sumber ekonomi baharu dalam sektor pelancongan.

Dibuka secara rasminya pada 1986, empangan berkenaan ketika itu menarik nelayan tradisional untuk menangkap ikan air tawar yang mendapat permintaan tinggi di pasaran, terutama daripada pengendali restoran.

Bagaimanapun, kerancakan aktiviti itu yang di luar kawalan memaksa kerajaan memansuhkan semua lesen menangkap ikan secara tradisional bagi melindungi dan mengelak kepupusan sumber tasik itu pada 2004.

Tasik Kenyir mendapat namanya kerana dikenali sebagai syurga buat kaki pancing, apabila pemancing tegar dari seluruh dunia datang ke tasik itu untuk memburu ikan toman, sebarau, kelah dan belida.

Keputusan tidak popular oleh kerajaan itu membimbangkan nelayan tradisional, namun ia penting bagi menyelamatkan sumber ikan air tawar yang menjadikan Tasik Kenyir terkenal dalam kalangan pelancong.

Bagaimanapun, kerajaan tidak sekadar membiarkan pendapatan golongan terbabit terjejas tanpa pembelaan.

Lawatan ke Air Terjun Lasir pada Program Jelajah Tasik Kenyir di Tasik Kenyir, Hulu Terengganu. - Foto Mohd Khairul Helmy Mohd Din

Sedia khidmat rumah bot

Dalam masa sama, kerajaan menggalakkan nelayan tradisional menyertai sektor pelancongan dengan menyediakan perkhidmatan rumah bot yang membolehkan mereka menjana pendapatan sehingga RM8,000 sebulan.

Ketika ini, Lembaga Kemajuan Terengganu Tengah (KETENGAH) merekodkan 89 pengusaha rumah bot di Tasik Kenyir.

Selain itu, 111 bot laju dan 108 bot rekreasi menjadi pengangkutan utama pelancong untuk ke lokasi menarik di Tasik Kenyir, seperti Taman Rama-Rama, Taman Burung, Taman Orkid, Taman Buah Tropika dan Santuari Kelah.

Pengurus Besar KETENGAH, Omar Ismail, berkata pembangunan yang dibawa ke Tasik Kenyir termasuk Zon Bebas Cukai, membuka mata penduduk setempat mengenai peluang menjana pendapatan dengan pertambahan jumlah pelancong ke tasik itu.

"Penduduk setempat yang berani dan bijak mengambil peluang boleh memanfaatkan Tasik Kenyir sebagai lubuk untuk mereka meningkatkan pendapatan.

Kakitangan Perkampungan Konservasi Gajah Tasik Kenyir (KECV) menjadikan gajah sebagai teman dengan membawa gajah-gajah untuk bermandi sebagai rutin harian di Sungai Telemong Tasik Kenyir, Hulu Terengganu. - Foto Mohd Khairul Helmy Mohd Din

Lawatan ke Kenyir Water Park pada Program Jelajah Tasik Kenyir di Tasik Kenyir, Hulu Terengganu. - Foto Mohd Khairul Helmy Mohd Din

Rangka pelbagai aktiviti

"Selepas semua kemudahan di Tasik Kenyir siap menjelang akhir tahun ini, kita merangka pelbagai aktiviti untuk pengunjung, bagi meningkatkan kemasukan pelancong ke sini.

"Tahun lalu kita merekodkan lebih 800,000 pengunjung. Jika seorang pelancong membelanjakan RM20, bermakna kita menjana RM16 juta untuk ekonomi setempat," katanya.

Beliau berkata, KETENGAH optimis dengan potensi besar Tasik Kenyir sebagai tarikan utama pelancongan Terengganu dan Kerajaan Persekutuan bersama kerajaan negeri memperuntukkan perbelanjaan besar untuk membangunkan tasik itu.

Ia akan memanfaatkan bukan saja kerajaan negeri, tetapi lebih utama penduduk tempatan.

Omar berkata, Tasik Kenyir bukan saja menarik pelancong untuk menginap dalam tempoh singkat, tetapi juga pengembara yang menginap lebih seminggu untuk meneroka segenap tarikan alami di tasik itu.

"Ini menyediakan peluang pekerjaan khususnya untuk belia yang boleh bekerja sebagai pemandu, tukang bot dan pekerja am. Pekerjaan ini memberi mereka lebih banyak pendapatan pada hujung minggu dan cuti panjang," katanya.

Berita Harian X