Selasa, 22 Mei 2018 | 9:12pm
NAIB Presiden UMNO yang menjalankan tugas Presiden Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi (kanan) ketika sidang media selepas Mesyuarat Majlis Tertinggi UMNO di Menara Dato Onn hari ini. Turut hadir Naib Presiden yang menjalankan tugas Timbalan Presiden, Datuk Seri Hishammuddin Hussein (dua dari kanan) dan Ketua Pemuda UMNO, Khairy Jamaluddin (kiri). - Foto BERNAMA

Perjumpaan itu di luar maklumat saya - Ahmad Zahid

KUALA LUMPUR : "Perjumpaan itu dibuat di luar maklumat saya," kata bekas Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi.

Beliau berkata demikian mengulas kenyataan Ketua Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Datuk Mohd Shukri Abdull, hari ini berhubung isu penyelewengan membabitkan dana 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

Shukri pagi tadi mendedahkan beliau bersama Tan Sri Abu Kassim Mohamed bertemu dengan menteri Kabinet dan Majlis Raja-Raja bagi mendesak supaya Datuk Seri Najib Razak digantikan sebagai Perdana Menteri selepas terdapat bukti berlaku penyelewengan dana 1MDB.

Syukri, yang baru dilantik ke jawatan itu Khamis lalu, berkata inisiatif mengadakan pertemuan itu digerakkan Abu Kassim yang ketika itu memegang jawatan Ketua Pesuruhjaya SPRM.

Dalam pada itu, Ahmad Zahid berkata siasatan yang adil kepada Najib perlu dilakukan oleh pihak berkuasa.

"Saya fikir prosedur (siasatan) mesti mengikut tatacara asalkan ia dibuat pada waktu bersesuaian.

"Saya rasa beliau (Najib) perlu dihormati semua pihak, yang kami tidak berkenan apabila waktu tidak sesuai untuk lakukan tindakan (serbuan)," katanya.

Kediaman Najib minggu lalu digeledah pihak berkuasa dengan beberapa rampasan barangan miliknya termasuk wang tunai, barang kemas dan beg tangan di rumahnya di Taman Duta dan Pavilion Residences Apartment, di sini.

Najib juga hari ini hadir ke ibu pejabat SPRM, di Putrajaya bagi memberi keterangan berkenaan penyelewengan dana SRC International.

Berita Harian X