Khamis, 31 Mei 2018 | 2:00pm
PERDANA Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad berbincang dengan Narendra Modi ketika menerima kunjungan Perdana Menteri India itu di pejabatnya di Bangunan Perdana Putra. - Foto BERNAMA

Dr Mahathir terima kunjungan hormat Modi

PUTRAJAYA: Perdana Menteri India, Narendra Modi mengadakan kunjungan hormat ke atas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad di sini, hari ini.

Beliau tiba di Perdana Putra di sini pada jam 11.35 pagi dan disambut oleh Dr Mahathir.

Modi singgah sebentar ke Malaysia untuk menyampaikan ucap selamat dan tahniah secara peribadi kepada Dr Mahathir atas kemenangan Pakatan Harapan (PH) pada Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU-14) dan pelantikan beliau sebagai Perdana Menteri Malaysia ketujuh.

Ini adalah pertemuan pertama di antara dua pemimpin itu manakala ini adalah kedua Modi ke Malaysia selepas lawatan pertama pada 23 November 2015.

Semasa persinggahan singkat itu, Modi juga dijangka mengadakan pertemuan dengan Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail dan suaminya, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Wisma Putra dalam kenyataan semalam berkata pertemuan antara pemimpin kedua-dua negara itu menggariskan kekuatan asas perhubungan yang terjalin beribu tahun lalu di antara Malaysia dan India.

Lawatan itu juga menunjukkan komitmen tinggi daripada kedua-dua negara untuk terus mengukuhkan lagi perkongsian strategik.

Malaysia dan India menjalin hubungan rapat menerusi budaya dan sejarah serta dalam pelbagai bidang utama terutama pembangunan infrastruktur, pendidikan, pelancongan dan pertahanan.

India adalah rakan dagang terbesar Malaysia di Asia Selatan dengan jumlah dagangan berjumlah RM61.43 bilion pada 2017.

Modi kini dalam lawatan ke tiga negara ASEAN iaitu Indonesia, Malaysia dan Singapura.

Lawatan ke Indonesia (dari 29 hingga 31 Mei) dan Singapura (31 Mei hingga 2 Jun) adalah bagi memenuhi undangan daripada Presiden Indonesia, Joko Widodo dan Perdana Menteri Singapura, Lee Hsien Loong.

- BERNAMA

Berita Harian X