Isnin, 9 Julai 2018 | 12:12pm
PEGAWAI akhbar kepada Menteri Belia dan Sukan, Numan Afifi.

Isu gay, Numan Afifi letak jawatan

KUALA LUMPUR: Pegawai akhbar kepada Menteri Belia dan Sukan, Numan Afifi, yang sebelum ini dikecam hebat mengambil keputusan meletak jawatan daripada tugas berkenaan.

Numan berkata, keputusan itu diambil ekoran kecaman dan ancaman hebat oleh ejen propaganda pembangkang, menyebabkan mustahil untuk dirinya menjalankan amanah diberi.

Beliau berkata, dia mengambil keputusan menolong sahabatnya, Syed Saddiq Abd Rahman sebagai Pegawai Akhbar sementara dan akan menyerahkan tugas menguruskan akhbar dan media kepada Setiausaha Akhbar baharu yang akan dilantik secara rasmi dalam masa terdekat.

"Saya mengambil keputusan tidak bertugas secara rasmi di Kementerian Belia dan Sukan (KBS) dan akan ke luar negara dalam masa terdekat bagi menentukan apa hala tuju selepas ini.

"Saya berhasrat mengulang dan menegaskan kenyataan Syed Saddiq bahawa setakat ini belum ada sebarang pelantikan rasmi di pejabat menteri.

"Menjawab mengenai isu beberapa nama tertera di laman web rasmi KBS, saya dimaklumkan terdapat unsur sabotaj dan siasatan dalaman sedang dijalankan serta difahamkan tindakan tegas akan diambil ke atas pesalah," katanya menerusi kenyataan, hari ini.

Numan turut berterima kasih kepada Syed Saddiq yang memberinya peluang sepanjang kempen pilihan raya di Muar dan fasa transisi di KBS dan menganggap ia satu penghormatan untuk dirinya.

Beliau berkata, masalah itu tidak harus dipanjangkan lagi dan Syed Saddiq juga menghormati keputusan berkenaan.

"Mudah-mudahan kita dapat hidup bermasyarakat di Malaysia yang meraikan kepelbagaian tanpa prejudis," katanya.

Sementara itu, Numan adalah pentadbir bagi kumpulan WhatsApp untuk menyelaraskan jadual kerja Syed Saddiq dan pihak media selepas Ahli Parlimen Muar itu memenangi Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU14) lalu.

Difahamkan, Numan juga sebelum ini memperkenalkan diri sebagai 'pegawai akhbar' kepada menteri muda berkenaan.

Namun, pelantikan tidak rasmi itu mencetuskan kritikan sesetengah pihak yang mendakwa Numan memperjuangkan hak 'Lesbian, Gay, Biseksual dan Transeksual' (LGBT) serta tidak sepatutnya dilantik sebagai kakitangan KBS.

Berita Harian X