Rabu, 25 Julai 2018 | 6:37pm

Tak perlu sedia penginapan percuma - TH

SEPANG: Lembaga Tabung Haji (TH) menolak dakwaan sesetengah pihak yang mengaitkan pihaknya menarik balik kemudahan penginapan percuma bagi jemaah transit yang disediakan sebelum ini.

Pengurus Besar Kanan Haji merangkap Ketua Rombongan Haji Malaysia, Datuk Seri Syed Saleh Syed Abdul Rahman berkata, bakal haji yang memilih untuk berlepas dari KLIA hanya perlu melapor diri di Kompleks TH Sepang empat jam sebelum masa berlepas.

"Justeru, tiada keperluan bagi menyediakan bilik penginapan di Kompleks TH Sepang," katanya pada sidang media di Kompleks TH Sepang di sini, hari ini. Yang turut hadir, Timbalan Pengarah Gerakan Haji, Mohd Hisham Harun.

Bagaimanapun, katanya, Hotel Movenpick yang beroperasi di sebelah kompleks menyediakan bilik penginapan dengan kadar diskaun khas untuk bakal haji dan waris yang memilih untuk datang lebih awal daripada tarikh dan waktu melapor diri yang ditetapkan.

Syed Saleh berkata, pihaknya menolak dakwaan yang merujuk kepada gambar yang viral di media sosial menunjukkan suasana padat di Kompleks TH sebagai pusat gelandangan juga adalah tidak tepat atau berasas.

"Suasana padat seperti itu adalah kebiasaan bagi setiap penerbangan kerana ia membabitkan 500 bakal haji yang turut diiringi ahli keluarga dan sahabat handai sehingga mencecah 4,000 orang pada satu-satu masa," katanya.

Tambah beliau, penginapan transit sudah tidak disediakan sejak tiga tahun lalu, malah ketika beroperasi di Kelana Jaya, kemudahan itu hanya disediakan kepada bakal haji dari stesen lain atas kekangan penerbangan atau jadual penerbangan transit awal yang melebihi satu hari sebelum bertolak ke Tanah Suci.

Menurutnya, bermula musim haji tahun ini, pihaknya menambahbaik perkhidmatan seperti penyediaan penerbangan terus yang berlepas dari tujuh stesen lain di negara ini.

"Pada ketika ini, bakal haji yang transit dari stesen lain tidak perlu keluar dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) ke Kompleks TH Sepang.

"Ini kerana penerbangan mereka akan diteruskan dengan penerbangan sewa khas ke Tanah Suci, sekali gus memendekkan tempoh menunggu bakal haji dari stesen luar untuk berlepas ke Tanah Suci," katanya.

Selain Kompleks TH Sepang, tujuh stesen berlepas lain seperti Alor Setar (Kedah), Pulau Pinang, Johor Bahru (Johor), Kuala Terengganu (Terengganu), Kota Bharu (Kelantan), Kota Kinabalu (Sabah) dan Kuching (Sarawak).

Syed Saleh berkata, setakat ini TH berjaya menguruskan 24 penerbangan haji ke Tanah Suci bermula 14 Julai lalu, yang akan berakhir pada 15 Ogos depan membabitkan 30,200 bakal haji.

SYED Saleh pada sidang media di Kompleks TH Sepang, hari ini. Turut hadir Timbalan Pengarah Gerakan Haji, Mohd Hisham Harun (kanan). - Foto Mohd Fadli Hamzah
SYED Saleh pada sidang media di Kompleks TH Sepang, hari ini. Turut hadir Timbalan Pengarah Gerakan Haji, Mohd Hisham Harun (kanan). - Foto Mohd Fadli Hamzah
Berita Harian X