Jumaat, 17 Ogos 2018 | 10:20am
SHAH ALAM 08 MAC 2018. GAMBAR fail, Pengerusi Pakatan Harapan (HARAPAN) Tun Dr Mahathir Mohamad, Presiden Pakatan Harapan (HARAPAN) Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail melancarkan Buku Harapan di Majlis Pelancaran Menifesto Pakatan Harapan di Pusat Konvensyen Ideal Shah Alam pada 8 Mac lalu. - Foto Roslin Mat Tahir
SHAH ALAM 08 MAC 2018. GAMBAR fail, Pengerusi Pakatan Harapan (HARAPAN) Tun Dr Mahathir Mohamad, Presiden Pakatan Harapan (HARAPAN) Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail melancarkan Buku Harapan di Majlis Pelancaran Menifesto Pakatan Harapan di Pusat Konvensyen Ideal Shah Alam pada 8 Mac lalu. - Foto Roslin Mat Tahir

Beri peluang kerajaan penuhi manifesto

Dihasilkan oleh sekumpulan pakar daripada parti komponennya termasuk tokoh akademik yang tidak boleh menonjolkan diri kerana khuatir dikenakan tindakan oleh kerajaan terdahulu, manifesto Pakatan Harapan (PH) adalah hasil cetusan daripada apa yang dikehendaki dan diharapkan rakyat.

Namun, dalam penyediaan manifesto bertajuk, Membina Negara Memenuhi Harapan itu, PH berdepan masalah kerana tidak mendapat maklumat lengkap khususnya mengenai kedudukan kewangan negara yang disembunyikan menerusi ‘fail kuning, merah dan hijau’. Ikuti temu bual wartawan NSTP, Mohd Iskandar Ibrahim dengan Pengerusi Jawatankuasa Manifesto PH, Datuk Dr Rais Hussin Mohamed Arif, yang mengupas mengenai pencapaian PH dalam memenuhi 10 janji manifesto dalam 100 hari pentadbiran selepas menumbangkan Barisan Nasional (BN) dalam Pilihan Raya Umum Ke-14 pada 9 Mei lalu.

Soalan (S): Boleh Datuk terangkan mengenai manifesto PH terutama 10 janji dalam 100 hari?

Jawapan (J): Dalam tempoh 100 hari pentadbiran kerajaan PH dan dalam tempoh itu, kita menjanjikan 10 perkara untuk ditunaikan. Sebelum itu, saya ingin menerangkan apa yang ada dalam buku manifesto PH. Pelaksanaan manifesto sebenarnya ada dua fasa. Kebanyakannya mungkin lupa, leka atau buat-buat lupa. Fasa pertama membabitkan 10 janji dalam 100 hari, manakala fasa kedua ialah 60 perkara dalam tempoh lima tahun pentadbiran kerajaan.

S: Bagaimana proses menghasilkan manifesto PH dilakukan?

J: Manifesto ini didraf oleh jawatankuasa yang saya ketuai membabitkan empat parti iaitu DAP, Parti Amanah Negara (AMANAH), PKR, dan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (BERSATU). Kami mengambil masa lapan bulan untuk menyiapkannya dan sepanjang tempoh yang aktif itu, kami turut membabitkan ramai pihak, termasuk golongan akademik dan badan bukan kerajaan (NGO) untuk mengetahui apa yang rakyat Malaysia mahukan.

Kami turut membuat pelbagai penyelidikan primer dan sekunder. Rumusan dan dapatan daripada penyelidikan ini menjadi sumber manifesto PH. Manifesto itu kemudiannya dibentangkan di hadapan Majlis Setiausaha PH sebelum dibawa ke Majlis Presiden untuk diluluskan sebelum dibuku dan diagihkan.

S: Ada pihak beranggapan manifesto PH dihasilkan tanpa sebarang kajian, hingga ada yang menyifatkannya tidak realistik untuk dilaksanakan. Boleh Datuk beri penjelasan?

J: Seperti yang saya sebutkan, penghasilan manifesto ini membabitkan banyak proses termasuk penyelidikan dengan setiap rumusan dan pendapatan daripada penyelidikan itu menjadi sumber kepada manifesto ini. Seramai tujuh profesor dari universiti tempatan turut terbabit dalam menghasilkan manifesto. Kita perlu ingat, ketika itu semua profesor berkenaan tidak boleh menonjolkan diri dan mereka membuat penyelidikan untuk memastikan manifesto yang dihasilkan adalah cetusan daripada apa yang rakyat mahukan.

Sudah banyak kali saya sebutkan bahawa manifesto ini dihasilkan secara berfakta dan bukannya ditulis begitu saja, tidak melalui proses ilmiah atau sebarang penyelidikan. Buku (manifesto) ini disiapkan hasil kerja pelbagai pihak, buku ini bukan mimpi awang-awangan, buku ini realistik. Buku ini ditulis berpandukan kepada fakta yang ada ketika itu tetapi pada masa itu, kita (PH) tidak dapat baca fail kuning, merah atau hijau (merujuk kepada maklumat yang disembunyikan kerajaan terdahulu).

Pengerusi Jawatankuasa Manifesto PH, Datuk Dr Rais Hussin Mohamed Arif.
Pengerusi Jawatankuasa Manifesto PH, Datuk Dr Rais Hussin Mohamed Arif.

S: Boleh Datuk perincikan antara 10 janji yang sudah dilaksanakan?

J: Saya ingin jelaskan mengenai 10 janji dalam 100 hari. Ada tiga kategori klasifikasi mengenainya. Pertama ialah sudah dilaksanakan, hampir siap dilaksanakan dan terakhir ialah 'work in progress' (dalam pelaksanaan). Daripada 10 janji itu, enam daripadanya boleh diklasifikasikan sebagai sudah dilaksanakan.

Pertama membabitkan janji menghapuskan Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST) dan mengurangkan kos sara hidup dengan pelbagai inisiatif peduli rakyat. Tidak sampai sebulan PH mentadbir, GST ditetapkan pada kadar sifar dan baru-baru ini Dewan Rakyat meluluskan pemansuhan GST. Secara efektifnya, pemansuhan GST sudah berlaku, manakala usaha mengurangkan kos sara hidup adalah proses yang sedang berjalan.

Janji kedua iaitu menstabilkan harga minyak dan memperkenalkan semula subsidi petrol secara bersasar juga sudah dilaksanakan di mana RON95 ditetapkan pada harga RM2.20. Kita tidak perlu lagi menunggu setiap hari Rabu untuk mengetahui harga petrol seperti sebelum ini.

Janji ketiga menghapuskan hutang tidak wajar yang dipaksa ke atas penerokan FELDA. Ini kita kategorikan sebagai dalam pelaksanaan kerana kita mendapati banyak maklumat dan fail peneroka FELDA, ini begitu daif dan memerlukan untuk dibuat kajian dan penyelidikan mengenainya.

Janji keempat iaitu memperkenalkan skim Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) untuk pekerja sudah dilaksanakan. Janji kelima menyamaratakan gaji minimum seluruh negara dan memulakan proses meningkatkan gaji minimum hampir siap dilaksanakan. Janji keenam, menangguhkan bayaran Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) dalam pelaksanaan dan senarai hitam pula sudah kita laksanakan.

Janji ketujuh untuk menubuhkan Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI) untuk 1Malaysia Development Berhad (1MDB), FELDA, Tabung Haji, Majlis Amanah Rakyat (MARA) dan merombak semula struktur kepemimpinan mereka sudah dilakukan. Apa yang lebih baik ialah kita tidak memerlukan RCI kerana sudah melalui proses pendakwaan di mahkamah sebagai contoh isu berkaitan 1MDB.

Janji kelapan iaitu menubuhkan jawatankuasa khas Kabinet berkaitan Sabah dan Sarawak; janji kesembilan, skim peduli sihat dan janji kesepuluh iaitu menyemak semula projek mega, semua dikategorikan sebagai sudah dilaksanakan dan hampir siap dilaksanakan.

S: Sepanjang tempoh 100 hari ini, bagaimana Datuk melihat dan mengklasifikasikan usaha yang dilakukan kerajaan?

J: Pendapat saya, kerajaan sudah melakukan yang terbaik memandangkan kami terpaksa mewarisi hutang trilion ringgit dan bermacam-macam lagi. Institusi demokrasi dirogol sepenuhnya hanya untuk memenuhi kehendak seseorang. Alhamdulillah saya rasa kita sudah buat yang terbaik dan boleh dipertingkatkan lagi.

S: Bagaimana Datuk melihat ada segelintir pemimpin kerajaan yang mengeluarkan kenyataan seakan-akan sukar melaksanakan 10 janji terbabit?

J: Apabila ada yang sebut dan mengatakan ini susah dan ini senang, bagi saya kurangkan dalih dan banyakkan daya. Kita fokus kepada penyampaian walaupun dalam keadaan seperti ini, insya-Allah kita akan berjaya. Bagaimanapun, enam daripada 10 janji sudah kita capai dan bakinya disebabkan kekangan oleh kerajaan terdahulu. Berulang kali saya nyatakan bahawa kota Rome bukan dibina dalam sehari.

S: Sejauh mana Datuk melihat penerimaan rakyat terhadap pelaksanaan 10 janji dalam 100 hari?

J: Tidak dinafikan penerimaan rakyat bercampur-campur. Ramai yang gembira dan ada juga sebaliknya. Secara keseluruhan saya melihat penerimaan rakyat amat baik tetapi ada kebimbangan mengenai Raja-Raja Melayu, Islam dan sebagainya, namun jika kita lihat kembali, manifesto PH keseluruhan berlandaskan Perlembagaan Persekutuan termasuk mempertahankan keistimewaan dan hak orang Melayu serta Bumiputera serta agama Islam sebagai agama Persekutuan. DAP pun setuju mengenai perkara ini.

Saya berpendapat segelintir yang tidak gembira atau kurang senang pelaksanaan manifesto PH mungkin disebabkan ada kalangan tertentu yang cuba melakukan naratif songsang. Amat sayang sekali kerana mereka yang mengkritik adalah mereka yang tidak membaca isi kandungan manifesto PH. Setakat baca ala kadar. Kerajaan berhak diberikan ruang dan peluang menyusun dan merencana perancangan serta tindakan terbaik dalam memenuhi janji yang digariskan dalam manifesto PRU lalu.

Berita Harian X