Sabtu, 10 November 2018 | 1:35pm
KETUA Komunikasi Korporat PDRM, Datuk Asmawati Ahmad. - Foto Saddam Yusoff
KETUA Komunikasi Korporat PDRM, Datuk Asmawati Ahmad. - Foto Saddam Yusoff

PDRM buka pengambilan konstabel lelaki

KUALA LUMPUR: Polis Diraja Malaysia (PDRM) akan mengadakan pengambilan bagi jawatan konstabel lelaki di beberapa lokasi di seluruh negara bulan ini.

Ketua Komunikasi Korporat PDRM, Datuk Asmawati Ahmad, berkata calon yang berminat mestilah tidak melebihi umur 27 tahun pada 28 November ini dan mempunyai ketinggian 163 sentimeter ke atas.

Menurutnya, calon juga perlu mempunyai berat minimum 50 kilogram, indeks jisim berat (bmi) 19.0 hingga 29.0 serta ukuran dada 81 sentimeter untuk keadaan biasa dan 86 sentimeter ketika menarik nafas.

“Bagi jawatan konstabel YA1, calon perlu lulus Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) atau setaraf, kepujian dua subjek termasuk Bahasa Melayu dan lulus empat subjek lain.

“Sementara itu, bagi konstabel YT1 pula, kelulusan minimum adalah lulus Penilaian Tahap Tiga (PT3) atau Penilaian Menengah Rendah (PMR) atau yang setaraf. Calon juga perlu kepujian dalam Bahasa Melayu dan lulus dalam empat subjek termasuk Matematik,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Asmawati berkata, ujian fizikal akan diadakan pada jam 7.30 pagi di Ibu pejabat Polis Daerah (IPD) Pendang, Kedah pada 18 November hingga 22 November; Pangkalan Latihan Pasukan Gerakan Udara PDRM, Ipoh (24 November hingga 28 November) dan Ibu pejabat Polis Kontinjen (IPK) Melaka (18 November hingga 22 November).

Katanya, lokasi lain adalah di IPD Shah Alam (24 November hingga 28 November) dan Mes Pegawai Kanan IPD Kota Bahru (18 November hingga 22 November).

“Selain itu, ujian turut diadakan di Dewan Badminton, Kompleks Latihan PDRM Alor Akar, Kuantan (24 November hingga 28 November); IPD Tawau (18 November hingga 21 November) dan IPK Sabah (24 November hingga 28 November).

“Ujian berkenaan turut diadakan di Batalion 12, Pasukan Gerakan Am (PGA) Miri (18 November hingga 19 November); IPD Sibu (21 November hingga 24 November) dan Pusat Latihan Polis (PULAPOL) Kuching (26 November hingga 28 November),” katanya.

Berita Harian X