Khamis, 22 November 2018 | 3:19pm
DATUK Dr Amin Senin - Foto LANO LAN

Keputusan UPSR lewat kerana jadual periksa juga lewat

PUTRAJAYA: Kelewatan pengeluaran keputusan Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (USPR) 2018 disebabkan peperiksaan itu dilaksanakan hampir dua minggu lewat berbanding pada tahun lalu.

Kementerian Pendidikan dalam satu kenyataan, berkata ia mengambil maklum mengenai kerisauan dibangkitkan ibu bapa iaitu keputusan UPSR dikeluarkan semasa cuti persekolahan.

Katanya, UPSR 2018 lewat diadakan kerana beberapa cuti umum pada awal dan pertengahan September membabitkan Hari Kebangsaan (31 Ogos), Hari Keputeraan Yang di-Pertuan Agong (9 dan 10 September), Awal Muharam (11 September) dan Hari Malaysia (16 dan 17 September).

“Kelewatan pelaksanaan peperiksaan kali ini menyebabkan kelewatan pemeriksaan skrip jawapan peperiksaan.

“Lembaga Peperiksaan juga perlu mematuhi prosedur penjaminan kualiti yang ditetapkan bagi memastikan ketepatan keputusan yang akan dikeluarkan,” kata kenyataan itu, hari ini.

Selasa lalu, Ketua Pengarah Pelajaran, Datuk Dr Amin Senin menerusi kenyataannya berkata, Pelaporan Pentaksiran Sekolah Rendah (PPSR) termasuk UPSR 2018 bagi murid tahun enam akan diumumkan pada 29 November ini.

Beliau dipetik berkata, calon terbabit boleh mengambil keputusan mereka di sekolah masing-masing bermula 10 pagi atau menggunakan perkhidmatan semakan keputusan UPSR 2018 melalui mySMS 15888.

Dalam pada itu, Kementerian Pendidikan memaklumkan, Lembaga Peperiksaan sebelum ini juga pernah mengeluarkan keputusan UPSR semasa cuti persekolahan.

Justeru, murid tahun enam boleh hadir mendapatkan PPSR dan keputusan UPSR pada 29 November bermula jam 10 pagi di sekolah masing-masing.

Berita Harian X