Selasa, 9 Julai 2019 | 12:15pm
Ainul Mardhiah Ahmad Safiuddin.
Ainul Mardhiah Ahmad Safiuddin.

Ainul Mardhiah tak sihat, keluarga tangguh kepulangan

MELAKA: Keluarga Ainul Mardhiah Ahmad Safiuddin, terpaksa membatalkan rancangan pulang ke tanah air hari ini berikutan bayi perempuan mereka berusia 10 bulan yang menghidap ‘Germ Cell Tumour’ itu tidak sihat.

Ibu saudara Ainul Mardhiah, Anis Sofiah Ahmad Razak, 22, berkata mereka sepatutnya menaiki penerbangan pada jam 9.35 malam tadi (waktu United Kingdom), namun terpaksa menangguhkannya.

“Abang hanya beritahu, doktor tidak benarkan Ainul balik lagi tetapi tidak dimaklum punca jangkitan.

“Ainul perlu mengambil ubat antibiotik semula sekurang-kurangnya seminggu, tetapi mereka mungkin akan berada di sana (UK) dua minggu lagi,” katanya kepada BH, di sini, hari ini.

Berdasarkan status Facebook yang dimuat naik Ahmad Safiuddin, petang semalam, dia dan isteri, Nurul Erwani Zaidi membuat persiapan rapi bagi memastikan Ainul sembuh dan kuat berikutan bayi sulungnya itu pernah mendapat jangkitan selepas mengharungi penerbangan panjang selama 13 jam.

Ainul Mardhiah yang menjalani pembedahan membuang ketumbuhan seberat 200 gram di mulut selepas bertarung nyawa selama lima jam di sebuah Hospital Kanak-kanak di UK pada 10 Jun lalu, terus menunjukkan perkembangan positif apabila berat badannya semakin bertambah.

Pembedahan membabitkan perbelanjaan mencecah RM1juta itu, berjaya direalisasi sekumpulan pakar bedah dan anestetik, diterajui Ketua Unit Craniofacial hospital berkenaan, Prof David Dunaway, selain bantuan pelatih pakar bedah Dr Nur Amalina Che Bakri.

Berita Harian X