Khamis, 20 Februari 2020 | 9:37pm

Malaysia, Singapura tingkat kerjasama di Tambak Johor tangani COVID-19

VIENTIANE: Malaysia dan Singapura akan mempertingkatkan kerjasama di Tambak Johor yang mempunyai pergerakan manusia dan kenderaan yang tinggi dalam usaha menangani penularan jangkitan coronavirus (COVID-19).

Menteri Luar, Datuk Saifuddin Abdullah berkata, beliau telah mengadakan pertemuan tidak rasmi dengan rakan sejawatannya, Vivian Balakrishnan, berhubung Tambak Johor yang mengendalikan 250,000 pergerakan setiap hari.

“Saya berharap pegawai di kedua-dua negara akan berhubung dan mempertingkatkan kerjasama menangani penularan COVID-19 di Tambak Johor yang mempunyai pergerakan tinggi.

“Kalau kita tidak buat betul-betul (kerjasama), ia akan ‘bocor’ (penularan jangkitan COVID-19). Oleh sebab itu, kita perlu menjaga Tambak Johor secara bersama,” katanya kepada Bernama selepas menghadiri Mesyuarat Khas Menteri-Menteri Luar ASEAN-China mengenai coronavirus (COVID-19) di sini hari ini.

Mesyuarat itu dipengerusikan Menteri Luar China Wang Yi dan Setiausaha Luar Filipina, Teodoro Locsin.

Dalam mesyuarat itu, satu video yang menunjukkan sokongan negara ASEAN terhadap China dalam memerangi penularan wabak COVID-19 di negara itu, telah dipertontonkan.

Saifuddin berkata, negara anggota ASEAN turut menyatakan keyakinan, bahawa China akan berjaya menangani wabak COVID-19.

“Dalam perjumpaan hari ini, ASEAN juga menawarkan bantuan untuk membantu China, mengatasi masalah berkenaan,” katanya.

Saifuddin berkata, mesyuarat hari ini menandakan satu komitmen antara negara anggota ASEAN untuk berkongsi maklumat dan meningkatkan kerjasama, termasuk dalam bidang kesihatan dalam usaha memerangi virus itu.

Beliau berkata, penularan wabak itu dijangka akan berlanjutan beberapa minggu lagi dan semua anggota ASEAN dan China setuju merangka strategi, untuk mengurangkan impak ekonomi negara anggota berikutan penularan COVID-19.

“Kita faham virus ini akan berlanjutan beberapa bulan. Maka, kita perlu mengatasi (cabaran) ekonomi (dihadapi) negara-negara (ASEAN) khususnya dalam bidang pelancongan,” katanya.

“Kita perlu ada satu kesefahaman bersama khususnya dalam usaha mengehadkan kemasukan pelancong. Tidak ada gunanya sebuah negara tegas manakala satu lagi tidak,” katanya.

Sementara itu, Wang Yi turut melahirkan penghargaan terhadap pemimpin dan rakyat ASEAN kerana bersama negara itu dalam menangani penularan wabak COVID-19.

“China menghargai persahabatan ini,” katanya. – BERNAMA

Berita Harian X