Khamis, 21 Mei 2020 | 5:23pm

Jangka 900,000 kenderaan sehari di lebuh raya PLUS

KUALA LUMPUR: PLUS Malaysia Bhd (PLUS) menjangkakan hanya sekitar 800,000 hingga 900,000 kenderaan setiap hari di semua lebuh raya kendalian syarikat itu menjelang Aidilfitri ini.

Ini berikutan kerajaan melarang pergerakan merentas negeri dan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) yang sedang berkuat kuasa ketika ini.

Ketua Kecemerlangan Operasi PLUS, Mohd Yusuf Abdul Aziz, berkata kebiasaannya semua lebuh rayanya mencatatkan kira-kira 1.7 juta bilangan kenderaan setiap hari.

"Setakat ini pergerakan kenderaan adalah lancar dan terkawal kecuali di tiga lokasi sekatan jalan raya (SJR) di Lebuhraya Utara Selatan (NSE) menghala ke utara iaitu Tanjung Malim dan ke selatan di sekitar Putra Mahkota.

Ketua Kecemerlangan Operasi PLUS, Mohd Yusuf Abdul Aziz.
Ketua Kecemerlangan Operasi PLUS, Mohd Yusuf Abdul Aziz.

"Selain itu kesesakan sama berlaku di Lebuhraya Utara Selatan Hubungan Tengah (ELITE) dekat Bandar Sereni yang bertujuan mengawal pergerakan orang ramai yang cuba merentas negeri," katanya ketika dihubungi BH, hari ini.

Susulan pembukaan SJR di beberapa lebuh raya utama negara, aliran trafik di beberapa negeri mulai perlahan sejak pagi tadi.

Twitter PLUS melaporkan, trafik sesak sejauh enam kilometer dari Lembah Beringin menuju ke Tanjung Malim; di laluan ke selatan iaitu dari pusat bandar ke Plaza Tol Sungai Besi dan Southville, Bangi ke Putra Mahkota dan ELITE dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) ke Bandar Serenia juga perlahan dan berlaku kesesakan sejauh 3.5 kilometer.

Selain itu, aliran trafik ke Pantai Timur berlaku kesesakan sejauh 500 meter di Plaza Tol Gombak dan Plaza Tol Bentong.

Mohd Yusuf berkata, selain tiga SJR itu, Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan PLUS menguatkuasakan Ops Lancar yang membabitkan kawasan Juru (Pulau Pinang), Hutan Kampung (Alor Setar, Kedah), Jalan Duta dan Jalan Sungai Besi (Kuala Lumpur) dan Skudai, di Johor.

"Justeru sehingga Ahad ini, kita tidak menjangkakan kenaikan pergerakan kenderaan yang ketara susulan arahan semasa pihak polis melarang rentas negeri, sekali gus mengehadkan pergerakan trafik dan orang ramai untuk keluar beraya di luar ibu kota.

"Bagi PLUS, kita akan beroperasi seperti biasa 24 jam dengan kemudahan Rehat dan Rawat (R&R) hanya dibuka untuk kegunaan tandas dan stesen minyak sementara operasi lain termasuk gerai makanan dan surau ditutup seiring PKPB ini," katanya.

Beliau berkata, nasihat perjalanan sempena Aidilfitri juga tidak dikeluarkan berikutan tiada pertambahan kenderaan dijangkakan dalam tempoh tiga hari ini.

"Lazimnya musim perayaan seperti Aidilfitri dan Tahun Baharu China, pengguna lebuh raya PLUS mencecah hampir dua juta, namun ini berkurangan pada tahap perbandingan yang luar biasa.

"Justeru orang ramai dinasihatkan membuat tambah nilai awal kad Touch and Go berikutan tiada lorong tambah nilai dibuka sepanjang lebuh raya kerana bertujuan mengelakkan berlakunya kontak rapat antara kakitangan dan pengguna," katanya.

PLUS menjangkakan hanya sekitar 800,000 hingga 900,000 kenderaan setiap hari di semua lebuh raya kendalian syarikat itu menjelang Aidilfitri ini.
PLUS menjangkakan hanya sekitar 800,000 hingga 900,000 kenderaan setiap hari di semua lebuh raya kendalian syarikat itu menjelang Aidilfitri ini.
Berita Harian X