Rabu, 26 November 2014 | 9:05pm
KETUA Pergerakan Pemuda, Khairy Jamaluddin Abu Bakar menggulung perbahasan pada Persidangan Pergerakan Pemuda sempena Perhimpunan Agung UMNO di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC), Kuala Lumpur hari ini. - Foto Yazit Razali
KETUA Pergerakan Pemuda, Khairy Jamaluddin Abu Bakar menggulung perbahasan pada Persidangan Pergerakan Pemuda sempena Perhimpunan Agung UMNO di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC), Kuala Lumpur hari ini. - Foto Yazit Razali

Agenda peremajaan UMNO penting untuk martabat parti - Khairy

KUALA LUMPUR: Agenda 'Peremajaan UMNO' bukanlah bermaksud golongan muda dalam parti harus diberi jawatan semata-mata, tetapi ia adalah usaha bahawa UMNO berani berubah demi kepentingan rakyat, kata Ketua Pergerakan Pemuda UMNO, Khairy Jamaluddin.

Katanya, agenda itu penting bagi membuktikan kepada orang Melayu dan masyarakat Malaysia secara keseluruhan bahawa pemimpin UMNO mementingkan kehendak rakyat dan mahu mengembalikan kepercayaan kepada mereka.

"(Apabila) kita cakap soal peremajaan, ia bukan dari segi umur atau jawatan semata-mata, tapi peremajaan adalah supaya apabila anak muda melihat UMNO (berani berubah), mereka kembali yakin, percaya dan sayang kepada UMNO dan Barisan Nasional.

"Kalau tidak, UMNO akan dilihat lapuk dan tua...bukan dari segi tua umur, tapi tak dapat hubungi hati nurani anak muda Malaysia," katanya ketika menggulung Perhimpunan Pemuda UMNO 2014 di sini hari ini.

Bagi menjayakan agenda itu, Khairy berkata, adalah penting untuk kesemua anggota sayap berusaha membuktikan kepada pucuk pimpinan bahawa mereka layak untuk diberi ruang dan peluang yang diminta.

- BERNAMA

AGENDA PEREMAJAAN UMNO - 2

Khairy yang juga Menteri Belia dan Sukan, menarik perhatian perwakilan bahawa mereka harus mengikis persepsi umum kononnya Pemuda Umno adalah sekumpulan anak muda yang hanya tahu mengejar projek, mementingkan gaya hidup mewah dan sebagainya.

"Kita buat semua ini kerana kita nak buktikan pada pucuk pimpinan, permintaan kita untuk remajakan parti bukan omong kosong, bukan atas kelemahan, tapi sebenarnya kita dah galaskan tugas yang terbaik dan bersedia untuk peremajaan parti," katanya lagi.

Khairy juga turut melahirkan kekecewaannya kerana ucapan dasarnya sengaja diputarbelitkan pihak tertentu, bertujuan untuk menunjukkan beliau dan Pemuda Umno lebih membangkitkan isu berkaitan perkauman.

"Dalam ucapan dasar saya, saya menyebut jangan pertikaikan kedudukan dan juga hak orang Melayu, (tetapi) ada yang jawab, tidak ada sesiapa pun yang mempertikaikan kedudukan dan hak Melayu.

"Betulkah hari ini tiada siapa yang pertikaikan orang Melayu dan hak orang Melayu?" soalnya lagi.

Khairy berkata, sekiranya ia tidak benar, pasti tiada pihak yang sengaja mengkritik langkah Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) untuk menukar nama jalan-jalan utama di bandar raya menggunakan nama-nama Yang di-Pertuan Agong terawal.

"Kita nak tukar nama jalan yang tak ada makna, Jalan Duta dan Jalan Mahameru, kepada nama-nama Raja Melayu yang juga Ketua Negara kepada seluruh rakyat Malaysia.

"Tetapi ada yang tanya apakah sumbangan Yang di-Pertuan Agong sehingga perlu diberi penghormatan sebegitu rupa. Ini yang mereka kata tak ada sesiapa yang pertikaikan orang Melayu dan Raja?" soalnya lagi.

Atas sebab ini, Khairy berkata, sekiranya UMNO tidak mengambil pendekatan yang progresif seperti 'peremajaan' untuk kembali relevan, sudah pasti tiga tunjang utama yang parti perjuangkan iaitu Islam, Melayu dan tanah air akan terus diperlekeh pihak tidak bertanggungjawab.

"Saya dah sebut, kalau orang hina bangsa lain, kita (Pemuda UMNO) akan bangkit dan pertahankan (mereka). Sebab kita bangsa mulia, kita bangkit pertahankan mereka.

"Tapi bila kita nak pertahankan bangsa dan agama sendiri, kita dipanggil rasis, itu tak boleh. Sebab itu kita beranikan diri, jangan malu untuk pertahankan maruah agama dan bangsa," tegasnya lagi.

Beliau berkata, jika ada usaha untuk mempertikaikan apa jua hak orang Melayu dan Islam di negara ini, Pemuda Umno pasti akan terus ke barisan hadapan untuk mempertahankannya hingga ke titisan darah terakhir.

- BERNAMA

Berita Harian X