Ahad, 27 Januari 2019 | 12:32pm
TENG Chang Khim (tengah) menyerahkan buah limau kepada orang ramai menjelang sambutan Tahun Baru Cina di sekitar Pasar Pagi Taman Eng Ann, Klang. - NSTP/Faiz Anuar

PH perlu masa tembusi kubu kuat BN

KLANG: Pakatan Harapan (PH) memerlukan lebih masa untuk menembusi kawasan yang menjadi kubu kuat Barisan Nasional (BN) pada pilihan raya yang akan datang.

Ahli Jawatankuasa DAP Pusat, Datuk Teng Chang Kim, berkata kekalahan calon PH, M Manogaran, pada Pilihan Raya Kecil (PRK) Parlimen Cameron Highlands semalam, sudah dijangka.

Menurutnya, kawasan pengundi yang berada di pedalaman turut menjadi antara faktor kekalahan PH kepada calon BN, Ramli Mohd Nor.

“Itu sesungguhnya sudah dalam jangkaan, kerana BN tidak pernah kalah di Cameron Highlands. Ia berada di kawasan pedalaman dan banyak maklumat tidak dapat disampaikan kepada pengundi,” katanya ketika ditemui pemberita selepas mengedarkan limau di Pasar Pagi Taman Eng Ann, di sini, hari ini.

Beliau berkata, BN sudah bertapak lama di kawasan berkenaan dan bukan mudah bagi PH untuk menawan kawasan berkenaan dalam tempoh singkat selepas menjadi Kerajaan Persekutuan.

Dalam keputusan Pilihan Raya Kecil (PRK) semalam, Ramli memperoleh 3,238 undi majoriti atau 12,038 undi keseluruhan menewaskan tiga lagi pencabarnya iaitu Manogaran serta dua calon bebas, bekas pensyarah kanan Institut Aminuddin Baki, Sallehudin Ab Talib dan Wong Seng Yee yang juga petani tempatan.

Manogaran yang tiga kali bertanding di kerusi berkenaan sebelum ini memperoleh 8,800 undi, sementara Sallehudin (314 undi), dan 276 undi diperoleh Seng Yee.

Peratus keluar mengundi pula direkodkan sebanyak 68.79 peratus, sementara undi ditolak berjumlah 568 undi.

Ramli turut mencipta sejarah sebagai wakil tunggal mewakili masyarakat Orang Asli di Dewan Rakyat.

Berita Harian X