Selasa, 26 Februari 2019 | 9:23am

Pengundian awal PRK Semenyih bermula

SEMENYIH: Dua pusat mengundi mula dibuka pada jam 8 pagi ini bagi membolehkan 858 daripada keseluruhan 951 pengundi awal menunaikan hak mereka dalam Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Semenyih.

Sejumlah 761 daripada mereka layak mengundi di pusat mengundi Dewan Serbaguna Kem Batalion 4 Pasukan Gerakan Am (PGA) Semenyih manakala 97 lagi layak berbuat demikian di Dicress Room, Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Kajang.

Sebahagian lagi iaitu 93 pengundi awal terdiri daripada anggota polis, sudah mengundi secara pos, menurut Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR),

Pusat mengundi awal di Dewan Serbaguna Kem Batalion 4 PGA Semenyih dibuka dari jam 8 pagi hingga 5 petang manakala pusat mengundi di Dicress Room, IPD Kajang dibuka dari 8 pagi hingga 2 petang.

PRK DUN Semenyih menyaksikan pertembungan empat penjuru antara calon Pakatan Harapan (PH), Muhammad Aiman Zainali, Zakaria Hanafi (Barisan Nasional), Nik Aziz Afiq Abdul (Parti Sosialis Malaysia) dan calon Bebas, Kuan Chee Heng.

Sebahagian pengundi awal berkumpul di Ibu Pejabat Polis Daerah Kajang. - Foto Mohd Yusni Ariffin

Kerusi Semenyih kosong susulan kematian penyandangnya, Bakhtiar Mohd Nor, 57, pada 11 Januari lalu akibat serangan jantung.

Proses pengundian awal itu akan disaksikan oleh setiap ejen calon yang bertanding pada PRK ini selain pemerhati pilihan raya daripada wakil organisasi serta pertubuhan bukan kerajaan (NGO) yang dilantik SPR.

Kertas-kertas undi awal itu tidak akan dikira di tempat mengundi, sebaliknya peti-peti undi awal akan disimpan di lokap balai polis.

Pada hari pengundian 2 Mac (Sabtu ini), peti undi awal itu akan dibawa ke pusat pengiraan undi berkelompok yang ditetapkan SPR untuk pengiraan.

DUN Semenyih mempunyai 54,503 pemilih berdaftar merangkumi 53,520 pengundi biasa, 951 pengundi awal dan 32 pengundi tidak hadir luar negara. - BERNAMA

Pengundi awal mula mengundi di Ibu Pejabat Polis Daerah Kajang. - Foto Mohd Yusni Ariffin
Anggota Polis mula mengundi di Kem Batalion 4 Pasukan Gerakan Am. - Foto Asyraf Hamzah
Berita Harian X