Selasa, 2 Januari 2018 | 5:28pm

Kembung RM20 satu kg

ALOR SETAR: Harga ikan kembung di negeri ini melonjak naik sehingga mencecah RM20 sekilogram sejak sebulan lalu dipercayai disebabkan kekurangan hasil tangkapan ekoran cuaca tidak menentu.

Tinjauan BH hari ini juga mendapati, peniaga ikan di pelantar Kampung Seberang Kota, Kuala Kedah, di sini, terpaksa menjual hasil tangkapan dalam kuantiti yang sangat sedikit.

Peniaga, Khatijah Md Shah, 43, berkata, harga ikan kembung bergantung pada saiz dan ada yang dijual pada harga RM15 atau RM16 sekilogram, bergantung pada keadaan cuaca dan hasil tangkapan yang diperoleh.

Katanya, harga jualan ikan di pelantar itu sering berubah setiap hari dan jika tangkapan terlalu sikit, ia dijual dengan harga mahal untuk menampung kos nelayan.

"Sebelum ini, harga ikan kembung hanya RM5 hingga RM6 sekilogram sebelum ia naik mendadak sehingga mencecah RM16 sekilogram.

"Selain ikan kembung, harga ikan dan hasil tangkapan lain juga meningkat," katanya.

Sementara itu, Setiausaha Persatuan Pengguna Kedah (CAKE), Mohd Yusrizal Yusoff, berkata harga pasaran ikan dan sayuran yang tinggi itu dijangka berteruusan hingga Tahun Baharu Cina akan datang.

"Kita percaya kenaikan harga ini juga adalah disebabkan permintaan bekalan itu yang meningkat, selain musim angin timur yang dijangka berlarutan hingga bulan depan.

"Peningkatan harga ikan dan sayur-sayuran ini seperti cili merah, tomato, kangkung dan sawi juga disebabkan kekurangan bekalan," katanya.

Berita Harian X