Rabu, 10 Januari 2018 | 7:37pm
AHMAD Razif menunjukkan kapal terbang Air Asia dengan paparan Beautiful Terengganu Malaysia, di Lapangan Terbang Sultan Mahmud, Kuala Nerus. - Foto Mohd Syafiq Ridzuan Ambak

Pesawat AirAsia papar promosi Beautiful Terengganu

KUALA NERUS: Kerajaan Terengganu bekerjasama dengan AirAsia bagi mempromosikan Visit Beautiful Terengganu 2018 (VBT2018) di beberapa negara Asia.

Menerusi kerjasama itu, pesawat AirAsia akan memaparkan imej Beautiful Terengganu, Malaysia.

Menteri Besar, Datuk Seri Ahmad Razif Abdul Rahman, berkata sebanyak RM2 juta dibelanjakan kerajaan negeri bagi mempromosikan VBT2018 di sebuah pesawat AirAsia bagi tempoh dua tahun.

"Kempen sebegini sememangnya dapat membantu kerajaan negeri mempromosikan VBT2018 dengan lebih agresif kerana penerbangan pesawat ini bukan sahaja meliputi kawasan di Malaysia malah di beberapa negara Asia lain.

"Kerjasama dengan Air Asia ini juga bukan sahaja menonjolkan impak positif kepada promosi pelancongan negeri yang dilaksanakan secara inovatif dan kreatif tetapi turut membantu memeriahkan persada pelancongan negeri ini," katanya.

Beliau berkata demikian pada majlis menyambut ketibaan pesawat AirAsia dengan paparan Beautiful Terengganu Malaysia.

Hadir sama, Pengarah AirAsia, Datuk Aziz Bakar dan selebriti terkenal Nor Neelofa Mohd Noor yang juga Pengarah Bebas Bukan Eksekutif.

Ahmad Razif berkata, dengan anggaran kegunaan pesawat ke destinasi sekitar Asia sebanyak lima kali sehari selama tiga jam dan purata membawa 150 penumpang, pihaknya yakin paparan itu mampu mencapai hingga 405,000 sasaran pengguna.

"Dengan pencapaian ini, ia sekali gus membuktikan kekuatan imej yang paling efektif dan ekonomi melalui kempen galakan dan promosi yang kita laksanakan ini.

"Jalinan ini juga membuatkan kerajaan negeri lebih bersedia untuk dinobatkan sebagai negeri pelancongan yang mempunyai rangkaian yang efisyen, mesra pelancongan, mempunyai nilai khazanah, budaya, seni dan warisan yang mampu menggamit lebih ramai pelancong," katanya.

215 dibaca
Berita Harian X